Război Rusia- Ucraina, ziua 101. Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut la Severdonețk de la invazia Rusiei, potrivit oficialilor ucraineni.

Citeste si: Alertă la Marea Neagră. Rusia a desfășurat cel mai mare grup de nave de desant

Război Rusia- Ucraina, ziua 101. „În timp ce înainte situația era dificilă, procentul deținut de Rusia era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%”, a anunțat Serghei Gaidai, șeful regiunii de est a Luhansk, la televiziunea

națională, potrivit The Guardian

UPDATE 12.00. Bombardament în Odesa

O rachetă rusă a lovit în această dimineață o clădire agricolă din regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, rănind două persoane, potrivit unui oficial local. Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, a declarat pe Telegram:

"Dimineața la Odesa a început cu o lovitură de rachete. Aeronavele Federației Ruse au lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unuia dintre cartierele regiunii Odesa. O rachetă de tip Ha-59 a lovit o întreprindere agricolă. Din primele informații, două persoane au fost rănite. O echipă investighează incidentul, iar salvatorii au stins incendiul rezultat", a adăugat el.

El a remarcat, de asemenea, că mai multe nave care transportau rachete de croazieră continuă să se afle în Marea Neagră, adăugând că forțele ruse încearcă să-și întărească punctul de sprijin pe Insula Șerpilor.

Război Rusia- Ucraina, ziua 101. O unitate de elită a lui Putin, "anihilată total"

O unitate militară de elită aeriană rusă a înregistrat pierderi semnificative în timpul războiului din Ucraina, atât de mult încât un analist militar a spus că a fost „absolut anihilată” la un moment dat al ofensivei, potrivit The Moscow Times.

Sursa citată a urmărit și reconstruit mișcările Brigăzii de asalt aerian a 31-a Gărzii în ultimele câteva luni, într-un raport publicat după 100 de zile de război Rusia-Ucraina.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Unitatea a fost printre cei trimiși pentru a ajuta la obținerea controlului asupra orașului ucrainean Hostomel, o suburbie a Kievului, la începutul lunii martie, potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În conflictul rezultat, „Forțele de elită ale Rusiei au fost absolut anihilate”, a declarat Nick Reynolds, analist militar la think tank-ul britanic Royal United Services Institute. 

O unitate de elită a Rusiei, anihilată total

Război Rusia- Ucraina, ziua 101. Doi jurnaliști Reuters, răniți, șoferul lor ucis

Agenţia de presă Reuters a anunţat vineri că doi jurnalişti ai săi au fost răniţi uşor în Ucraina, iar şoferul lor a fost ucis, transmite Agerpres. 

Şoferul şi autovehiculul cu are se deplasau reporterii erau puse la dispoziţie de separatiştii ruşi. Echipa a fost atacată cu focuri de armă în timp ce se îndrepta către Severodoneţk.

Citeste si: Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să intre în conflict cu NATO: Nu vedem astfel de intenţie

Reuters nu a dat alte detalii despre identitatea jurnaliştilor, despre starea lor sau despre circumstanţele incidentului.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, cel puţin opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa în această ţară, în timp ce îşi făceau meseria, arată un bilanţ al organizaţiei neguvernamentale Reporteri Fără Frontiere.

Vladimir Putin spune că Rusia nu împiedică exportul de grâne

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că ţara sa nu împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene, însă cea mai bună soluţie ar fi tranzitul prin Belarus, transmite Reuters.

Putin a afirmat la televiziunea naţională rusă că ştirile despre o presupusă interdicţie de export impusă de Rusia reprezintă "o cacealma" prin care ţările occidentale încearcă să îşi acopere greşelile politice, dând vina pe Moscova pentru problemele de pe piaţa alimentară mondială.

"Dacă cineva doreşte să rezolve problema exportului de grâu ucrainean- vă rog, cea mai uşoară cale este prin Belarus. Nimeni nu împiedică asta", a spus Putin.

Ceva mai devreme, vineri, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko declarase că guvernul de la Minsk este dispus să permită tranzitul grâului din Ucraina către porturi din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia, cu condiţia ca porturile respective să permită şi expedierea de produse din Belarus.

Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Regatul Unit şi SUA. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si