"Afectează milioane de români". Tanja Blatnik, CEO Euroins România, critică decizia ASF de intrare în faliment a firmei de asigurări

Directorul executiv al Euroins România, Tanja Blatnik, a transmis vineri un comunicat de presă în care spune că decizia ASF de intrare în faliment a companiei de asigurări "afectează milioane de români".

Author: Sorin Negru vineri 17 martie 2023 , 15:01

Tanja Blatnik

Șefa Euroins România "este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români". 

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri 17 martiesă retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

 

Citește și: Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Euroins România! ASF confirmă starea de insolvență a societății

Potrivit unui comunicat de presă al ASF, Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru  deschiderea procedurii de faliment în cazul societății de asigurare.

O altă cerere a ASF constă în numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

"Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept.

Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", se mai spune în declarația ASF.

Reacția conducerii Euroins România: Decizia ASF afectează milioane de români

Directorul executiv al companiei de asigurări a transmis că Euroins România "este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români".

"Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu", arată Tanja Blatnik.

Citește și: Surse- Euroins intră în faliment

Citeste si: Cât costă pachetele de 25 de kilograme de alimente primite de români pentru sărbătorile de Paște 2023 și ce conțin acestea- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Conducerea Euroins mai spune că identifică în prezent toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții pentru a contesta această decizie și, implicit, "pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței".

Redăm mai jos mesajul integral al CEO-ului Euroins România, Tanja Blatnik: 

"Euroins Rom â nia este surprinsă de decizia Autorit ății de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români.

Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare".

Explicațiile date de ASF în cazul Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis că decizia Consiliului ASF "se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România".

"În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023,  Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control Toate sancțiunile  aplicate de ASF societății Euroins România  au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată  cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor", spun oficialii ASF. 

ASF mai arată că la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022.

Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, precizează ASF.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si