Evaluarea Nationala 2021. Elevii de clasa a VIII-a susțin azi proba scrisă la Limba și literatura română

Evaluarea Nationala 2021. Este zi mare pentru elevii din țară. Începând cu ora 09:00 vor susține proba scrisă de Limba şi literatura română a Evaluării Naționale. Peste 131.000 de elevi s-au înscris.

Author: Georgiana Balaban marți 22 iunie 2021 , 07:47

evaluarea națională la limba și literatura română
Zi mare pentru elevi![Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Azi are loc proba scrisă a Evaluării Naționale la Limba și literatura română. Aproximativ 131.000

de elevi s-au înscris pe liste. Examenul va avea loc în 3850 de centre, iar masca de protecție este obligatorie. Autoritățile au anunțat că nu se va mai face triaj epidemiologic.

Examenul de evaluare naţională începe, marţi, cu proba de Limba şi literatura română. Sunt înscrişi 131.177 de elevi. Examenul are loc în 3.850 de centre şi începe la ora 09.00.

Citeste si: Programa pentru Bacalaureat 2021 la Filosofie

Evaluare Națională 2021. Calendar

Potrivit Calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale, marţi, are loc proba de Limba şi literatura română, urmată, joi, de Matamatică.

În cursul zilei de vineri va fi susţinută proba de Limba şi literatura maternă de către elevii care au studiat în această limbă.

Ministerul Educaţiei a anunţat că s-au înscris la examen 131.177 de elevi, aceştia urmând a susţine probele în 3.850 de centre.

Lucrările vor fi corectate în 94 de centre, iar corectarea se face încrucişat între judeţe.

Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00- 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00- 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Câne începe examenul Evaluării Naționale

Minorii trebuie să fie la școală între 08.00 şi 08.30, iar probele încep la ora 09.00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naţionale din acest an, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Citeste si: Programa pentru Evaluarea Națională 2021 la Matematică

Candidaţii trebuie să aibă la ei un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Potrivit Ministerului Educaţiei, este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită nu sunt primiţi în examen.

Condiţii impuse de pandemie

Spre deosebire de anul trecut, la examenul din acest an a fost eliminată termometrizarea, dar şi triajul epidemiologic.

În acest fel a fost eliminată o sursă suplimentară de stres, atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi, întrucât cei cu temperatura mai mare de 37,3 anul trecut nu au fost primiţi în exmen.

Masca de protecţie rămâne obligatorie, atât pentru elevi cât şi pentru profesorii supraveghetori.

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.). De asemenea, Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de un metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.

Citeste si: Calendarul oficial al Evaluării Naționale 2021. Când se pot înscrie elevii de clasa 8-a si când au loc probele scrise

evaluarea națională la limba și literatura română
Evaluarea Națională în România.[Sursa foto: PixaBay]

În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.

Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală.

Linie telefonică specială

Ministerul Educaţiei anunţă că pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE- 0800801100- pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22-26 iunie, între orele 8:00- 16:00.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Citeste si: SUBIECTE și barem de corectare Evaluarea națională 2021, proba la limba română


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si