EXCLUSIV: Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari./ Consultant financiar:” Ar fi vorba de salariile unor oameni performanți, care nu ar mai fi motivați să învețe”

Guvernul ar pregăti introducerea impozitului progresiv, care presupune calcularea impozitului în funcție de venit. Consultantul financiar, Adrian Benta a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce ar presupune această schimbare,

Author: Stefania Pavel joi 09 martie 2023 , 12:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul care privește introducerea impozitului progresiv încă nu este o certitudine, se află doar în stadiul unei propuneri și presupune introducerea unor praguri în funcție de care să se calculeze exact cât plătește fiecare salariat în parte.

Consultantul financiar, Adrian Benta, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro dacă această propunere ar fi o idee bună dar și despre ce ar presupune mai exact.

Impozitul progresiv, demotivează angajații

”Deocamdată, este o discuție, nu este încă o decizie pentru că nu poți să scoți impozitul pe venit din contextul asigurărilor sociale. Impozitul pe venit în procent de 10%, dar mai avem 35% asigurări sociale, formate din pensie 25% și sănătate 10%”, a spus acesta.

Adrian Benta - consultant financiar

Adrian Benta - consultant financiar

[Sursa foto: Adrian Benta - Facebook]

Citește și: Profesoara de științe dată afară după clipurile erotice filmate la catedră șochează din nou

Orice impozitare care duce la mai mult de 50%, demotivează total angajații. Și, presupunând că acei salariați care au salarii mari, sunt performanți, sunt pregătiți profesional o să își pună problema, de ce aș mai învăța și de ce m-aș mai strădui ca să iau un salariu mare, ca mai apoi să mă taxeze mai mult”, a mai adăugat Adrian Benta.

Impozite mai mari pentru salariile de peste 10.000 de lei net

Mai exact, propunerea se adresează salariaților care câștigă mai mult de 10.000 de lei  net, adică în jur de 17.000 de lei brut, atât cât ar trebui să însemne primul prag. Astfel, ei ar plăti un impozit mai mare cu 5 sau 6% decât restul angajaților. 

Citeste si: Mădălina Crețan, adevărul despre moartea soțului ei: "A avut perioade în care s-a chinuit" Iris, fiica lui Nosfe, a presimțit moartea tatălui său- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

”Discuția trebuie dusă în paralel cu ce se întâmplă cu asigurările sociale care sunt foarte mari în România. Iar, din punctul meu de vedere, ca salariat, cât și ca angajator aș spună că o taxare mare va duce din nou la creșterea cheltuielilor angajatorului pentru că omul odată ce a avut un salariu în mână, trebuie neapărat să păstreze acel salariu în mână, ceea ce duce la cheltuieli mai mari ale angajatorului. Nu mi se pare o discuție corectă dacă nu se ia în considerare și o reducere a asigurărilor sociale”, a mai explicat consultantul financiar.

 Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari

Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari

[Sursa foto: PixaBay]

”Ar fi vorba despre salariile de peste 10.000 de lei, exact salariile unor oameni performanți, 2000 de euro în mână sunt salarii bune în România”, a precizat el.

Citește și: Caz revoltător! O bătrână a rămas fără pensie, telefon și curent electric, după ce banca a declarat-o moartă: „Ne cerem scuze”

Citeste si: „Nu mă interesează unde stă el, nici pe ea nu o interesează.” Tatăl Loredanei Groza, declarații despre despărțirea fiicei sale de Andrei Boncea- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani- radioimpuls.ro

În acest moment, impozitul este de 10%, indiferent de salariu, adică în jur de 1.100 de lei. În ianuarie 2023, aproape 4,5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au fost plătiţi statului. 

Nu se știe dacă acest proiect va fi fezabil, înă, șeful ANAF a avut o întâlnire în regim de videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale unde a fost discutat și acest subiect.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si