Stațiunea Băile Tușnad este situată în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între munţii Harghita şi Bodoc, și este cea mai mică stațiune balneară de la noi din țară. 

Butyka Zsolt, primarul din Băile Tușnad, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre greutățile cu care se confruntă stațiunea în ultimii ani.

Primarul Butyka Zsolt: ”Turistul vine și pleacă după două zile dacă nu are apă

Primarul Butyka Zsolt: ”Turistul vine și pleacă după două zile dacă nu are apă

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Băile Tușnad, probleme mari cu apa și canalizarea

Cea mai mare problemă a orașului în acest moment este infrastructura ce ține de apă și canalizare. Primarul spune că, adesea, turiștii vin și pleacă după două zile pentru că nu au apă.

”Din păcate, în ultimii 15-20 de ani, s-au făcut niște lucrări în oraș din cauza cărora suferă tot orașul. Mai ales, turismul. Ar fi vorba de aducțiunea de apă și tot ce înseamnă apă și canalizare. Niște lucrări ascunse și ne trezim cam o dată la două zile cu spărtură de țeavă. Bineînțeles, deteriorează total experiența turiștilor. Vine omul plătește cazarea și după două zile se trezește că nu are apă. Deci marea problemă, în momentul de față, este problema apei”, a declarat primarul.

Peisaje de vis la Băile Tușnad

Peisaje de vis la Băile Tușnad

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Citește și: EXCLUSIV- Zile gratuite pe litoral 2023. Plătești 4 nopți, stai 5. Manager agenție de turism: ”Față de prețul din vârf de sezon, reducerea poate fi undeva la 40-50%”

Investiții în următorii ani pentru salvarea turismului

Primăria Băile Tușnad a demarat mai multe proiecte prin care va fi consolidată infrastructura orașului.

”În cei doi ani și jumătate de mandat, am depus proiect la CNI, am și câștigat. Acum, depunem deja actele pentru autorizația de construcție pentru tot ce înseamnă aducțiune. Asta înseamnă că de la 18 kilometri schimbăm tot ce înseamnă țeavă de proastă calitate, refacem bazinele, tot ce înseamnă, conform normativei, o aducțiune.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”, mari probleme cu infrastructura de apă

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”, mari probleme cu infrastructura de apă

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Citește și: VIDEO- Dau vacanțele la oraș pe...„Village break”. Românii preferă atracțiile turistice tradiționale

La momentul de față, mai așteptăm un aviz din partea celor de la Mediu, am depus proiect și la Anghel Saligny ca să putem să refacem tot ce înseamnă apă și canal în interiorul orașului”, a mai declarat Butyka Zsolt.

Câți turiști vin la Băile Tușnad?

”După pandemie, a fost o revenire foarte ușoară, nu a fost boom-ul la care se aștepta toată lumea. Anul trecut, deja s-a simțit că e mai bine. Anul acesta, putem să spunem că suntem pe calea cea mai bună. Dar clientul vine și pleacă după două zile dacă nu are apă. Per total, e o creștere în ceea ce privește turismul în Băile Tușnad. Dar până ce nu terminăm lucrările mari...

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Mai ales după pandemie, cei care se ocupă cu turismul au început să refacă pensiunile. Avem foarte multe clădiri vechi care, în ultimii 15 ani, au fost vândute. Oamenii au proiecte, se lucrează non-stop în oraș. Eu zic că în maxim 2-3 ani vom fi pe calea cea bună”, mai spune primarul.

”Am căutat problema din cauza căreia orașul a îmbătrânit și tineretul pleacă”

O altă problemă de care se ocupă autoritățile locale este legată de îmbătrânirea populației. În acest sens, se fac investiții pentru a atrage tineri care să vină să locuiască în Băile Tușnad.

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”

Băile Tușnad, ”mica Elveție a României”

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

”Sunt și fonduri europene, sunt și din PNRR. Noi, ca și primărie, văzând că a scăzut foarte mult numărul cetățenilor, am luat totul de la început. Am căutat problema din cauza căreia orașul a îmbătrânit și tineretul pleacă. Am început demersul pentru grădiniță nouă, se lucrează. Până în decembrie ar trebui să fie gata. Am depus proiect pentru mobilier de școală. Dacă ai unde să trimiți copilul de la 8 la 16, poți să stai lejer la serviciu. Dacă ai o școală dotată, atunci nu trebuie să duci copilul în altă parte. Pentru a aduce familii și învățători care ar veni în oraș să locuiască, am depus proiect pentru două blocuri”.

Citește și: VIDEO- Destinațiile „de aur” ale României. Castelulu Peleș se află în topul turiștilor: "O splendoare, o superbitate să vii aici de fiecare dată"

Perioada cu cei mai mulți turiști este în sezonul de vară

”Acum 8-10 ani, și vremea ținea cu orășelul nostru și atunci mai aveam zăpadă. Având zăpadă, mai aveam și pârtia de schi. În ultimii patru- cinci ani, nu am avut nicio șansă să deschidem pârtia de schi. Iarna, tot ce era acum 20-30 de ani, când te puteai da cu patine, nu mai este”, spune primarul.

Perioada cu cei mai mulți turiști este în sezonul de vară, din iunie până la mijlocul lui septembrie, dar și de sărbători: ”E full orașul și în perioada de Crăciun, Revelion și Paște. Tot căutăm soluții ca să putem să mergem pe patru sezoane”.

Investiții în următorii ani la Băile Tușnad

Investiții în următorii ani la Băile Tușnad

[Sursa foto: bailetusnad.ro]

Băile Tușnad, cea mai mică staţiune balneară din ţară

Staţiunea dispune de o bază de tratament generoasă, unde se efectuează băi carbogazoase calde, aplicaţii cu parafină, hidroterapii şi fizioterapii, gimnastică medicală, electroterapie. Complexul poate primi 800 de pacienţi pe zi. Bazinul în aer liber este alimentat de apele Izvorului Băilor

Primarul a avut și un mesaj pentru care care vor să își petreacă vacanța la Băile Tușnad: ”Oricând sunt bineveniți. Dacă ajung în zonă, neapărat să stea minim 3-4 zile să vadă și Lacul Sfânta Ana, și orașul Băile Tușnad. Dacă vin la tratament, minim zece zile să stea”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si