
1 din 6 | EXCLUSIV Cine sunt angajații din România care primesc prime de Paște?! Aceste categorii de angajați pot primi bonusuri în anul austerității! Analistul economic Adrian Negrescu: „Aceste beneficii nu cred că vor depăși 500 – 600 de lei”

2 din 6 | Angajați în cadrul unei corporații

3 din 6 | Analistul economic Adrian Negrescu

4 din 6 | Bani românești

5 din 6 | Un angajat în construcții lucrând pe șantier

6 din 6 | Ouă de Paște
Sărbătorile Pascale vin cu vești bune pentru unii dintre angajații români. Paștele ortodox nu vine doar cu zile libere legale, ci și cu beneficii în bani sau în cadouri pentru unele categorii de salariați. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru Știrilekanald.ro ce sume ar putea primi angajații drept bonusuri de sărbători.
Până la Paște au mai rămas doar două săptămâni. În 2025, atât sărbătoare ortodoxă, cât și cea catolică vor fi celebrate în aceeași zi, de 20 aprilie. Românii vor parte de zile libere de la stat în data de 18 aprilie (Vinerea Mare), în ziua de duminică 20 aprilie când este Paștele și în data de 21 aprilie, luni, atunci când pică A doua zi de Paște.
Pe lângă liberele legale ce se aplică atât la stat cât și la privat, unele categorii de angajați mai primesc de Paște și bonusuri, prime în bani sau carduri
Primele de Paște se acordă pentru salariați în funcție de locul de muncă și politica companiei. Având în vedere că 2025 este un an al austerității, analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că multe dintre companii ar putea alege să acorde prime pentru Paște angajaților cu scopul de a-i fideliza.
Un angajat în construcții lucrând pe șantier
Ce prime și cadouri pot primi angajații români de Paște
Primele și cadourile de Paște se acordă, în general, în mediul privat. În 2025, printre beneficiile pe care salariații din țară le pot primi de la angajator cu ocazia Sărbătorilor Pascale se numără primele financiare, acordate fir sub formă de bani în cont, fie sub forma unor tichete sau vouchere cadou.
Citește și: VIDEO Câmp de lalele, o feerie de forme și culori
Un alt beneficiu pe care îl mai pot avea angajații din sistemul privat din România sunt și coșurile cadou cu produse tradiționale. Totuși, în anul austerității, specialiștii atrag atenția asupra faptului că tot mai puține companii din România s-ar putea să reducă valoarea acestor prime de Paște.
„Sunt din ce în ce mai puține companiile care acordă bonusuri de Paște. Multe dintre ele au renunțat la aceste facilități și acordă angajaților bonuri de masă sau bonuri cadou pe care să le folosească pentru a-și cumpăra ce au nevoie pentru Sărbătorile Pascale.
Este un moment extrem de tulbure pentru multe dintre firmele românești, în condițiile în care vânzările s-au prăbușit în aproape toată economia”, a spus analistul economic Adrian Negrescu, pentru Știrilekanald.ro.
Analistul economic Adrian Negrescu
Câți bani ar putea primi angajații din România drept primă de Paște
Totodată, Adrian Negrescu atrage atenția asupra faptului că anul acesta, fiind un moment de criză, salariații ar putea primi mai puțini bani de la angajator drept primă de Paște. Dacă în trecut am fi putut vorbi chiar și despre mii de lei în unele cazuri, în 2025 multe dintre companii ar putea acorda doar câteva sute de lei drept bonus de sărbători.
„ Pentru multe dintre firmele private aceste beneficii nu cred că vor depăși 500 – 600 de lei de angajat, iar asta în cele mai bune situații. Este o perioadă în care firmele își reduc expunerile financiare, încearcă să strângă cureaua, pentru că perspectivele nu arată deloc bine.
Ouă de Paște
Citește și: Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui
Gândiți-vă la ce se va întâmpla de la 1 iulie, odată cu creșterea prețului la energie, ce se va întâmpla odată cu scăderea consumului din ce în ce mai abrupt, preconizată pentru a doua parte a anului. Efectele sunt greu de estimat, motiv pentru care multe dintre firme nu vor acorda în acest an astfel de ajutoare pentru proprii angajați”, a mai explicat Adrian Negrescu.
Cunoscutul analist economic a ținut să precizeze că multe dintre firmele care vor alege să acorde prime de Paște sunt companii ce încearcă să își fidelizeze angajații.
„Unde vor exista aceste beneficii, vor fi, în general, acordate de către firmele care încearcă din ce în ce mai puternic să-și fidelizeze angajații, să îi determine să nu plece la alte companii, să le securizeze locurile de muncă, iar acestea din păcate sunt din ce în ce mai puține”, a mai precizat Adrian Negrescu.