Meteorologii au anunțat în continuare temperaturi negative în toată țara! Cel mai frig este în zona de nord-est a țării, acolo unde ninsorile au paralizat traficul. De asemenea, din cauza valorilor scăzute, mai mulți elevi din județele Iași, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Galaţi, Neamţ şi Suceava nu au mers la școală.

Ce trebuie să facem în perioada rece?

Temperaturile vor fi scăzute și în următoarele zile, conform ANM, iar nopțile următoare se va ajunge chiar și la -20 grade Celsius.

Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru a oferit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne protejăm în această perioadă rece, dar și ce riscuri există.

”În primul rând trebuie să vă alegeți niște haine groase, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură, dar şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. De asemenea în această perioadă ar trebui să evitați deplasările, mai ales că atunci când este frig riscul de infarct miocardic creşte cu 2%. Când ieșiți trebuie să vă mai opriți din când în când și în spații încălzite, fie să beți ceva cald”, a explicat medicul.

Sfaturi ger medic

Tudor Ciohodaru a oferit sfaturi prețioase pentru șoferi în perioada rece.

[Sursa foto: Colaj Facebook & Pixabay]

Citește și: Ce a găsit un bărbat în pereții casei vechi pe care a cumpărat-o. "Erau cutii pline cu bani, dar am fost dezamăgit", spune spaniolul

La ce trebuie să fie atenți șoferii?

Nu în cele din urmă, și șoferii ar trebui să fie atenți în această perioadă. Ei trebuie în primul rând să se asigure că au cauciucurile potrivite, dar și câteva alimente, în caz că rămân blocați în trafic, sau în zone unde zăpada este foarte mare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

”Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea, dar și mâncare și medicamente. Ar trebui totodată, să vă umpleți rezervorul și să nu plecați de lângă mașină dacă afară viscolește ”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Tot el a sfătuit să menținem o temperatură de minim 21 de grade în casă, dar și să vizităm pe cei mai în vârstă, care poate nu se pot deplasa și au nevoie de anumite alimente sau medicamente. Nici soba sau focul aprins nu ar trebui lăsate nesupravegheate.

”Hipotermia e un ucigaş tăcut, iar pacienții care au simptome precum piele rece, palidă, parestezii la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă trebuie să se prezinte de urgență la spital. Dacă vedeți că cineva că are hipotermic nu îl expuneți direct la căldură foarte mare, și nu îi oferiți băuturi fierbinți, deoarece persoana respectivă poate avea un șoc”, precizează medicul.

Sfaturi ger medic

Persoanele cu hipotermie ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ciclonul polar continuă să își facă simțită prezența în România! În Vrancea, un autocar cu 47 de persoane a ieșit de pe partea carosabilă și un autoturism a rămas blocat în zăpadă

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

În cazul unui infarct, Tudor Ciohadaru a spus că persoanele pot prezenta o durere precordială, diverse afecțiuni digestive, osteo-articulare, sau chiar respiratorii de tipul sufocării sau al leșinului.

”Cei mai afectaţi de temperaturile siberiene sunt bărbaţii de 40-50 de ani, sedentari, ce fac efort fizic în frig. Apoi urmează fumătorii, diabeticii, cei cu valori mari ale colesterolului, dar şi cei supraponderali. Așadar, dacă vă simțiți rău nu evitați să consultați un medic, fiindcă întârzierea poate fi letală”, a mai adăugat în cele din urmă cadrul medical.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si