EXCLUSIV: Dificultățile cu care se confruntă fermierii români: ”Fermierul român nu are niciun avantaj, el e un fel de jucător de care își bat joc decidenții politici”
Fermierii români sunt tot mai deranjați de faptul că statul nu îi ajută și nu au niciun fel de avantaj din munca pe care o fac zilnic. Agricultorul Valentin Popa a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre nemulțumirile fermierilor.

România primește cei mai puțini bani drept compensații pentru pierderile provocate de războiul din Ucraina
[Sursa foto: PixaBay]In articol:
- Agricultura românească, amenințată de secetă
- Tranzitarea cerealelor din Ucraina prin România, o reală problemă
- Perdelele forestiere, o soluție pentru prevenirea secetei
Fermierii români sunt tot mai deranjați de neglijența cu care sunt tratați.
Agricultura românească, amenințată de secetă
”Anul acesta este prematur să spunem că sunt afectate de secetă. Abia este început de an, culturile de toamnă, la momentul acesta în toată țara arată binișor.
Din ce văd, în cadrul asociației noastre, foarte mulți fermieri postează cu ele, mă refer la culturile de orz și grâu, dar cine a riscat să cultive rapiță, avem ceva pierderi în diferite zone ale țării, nu a răsărit uniform din cauză că nu a avut precipitații”, a explicat fermierul.Aproape 60% din cerealele din Ucraina sunt tranzitate print România
”Niciodată nu s-a luat în seamă dacă România sau anumite zone au fost calamitate. Noi ne așteptam de la conflictul din Ucraina ca prețurile să crească la cereale pentru că fermierii români, înainte de a începe acel război, îngrășămintele le cumpăram cu 1100-1200 tona. La momentul acesta vorbim de 5000 de lei. Același preț la îngrășăminte foarte scump îl vorbim la momentul acesta, dar la cereale vorbim de 1000 de lei pe tonă”, a mai adăugat Valentin Popa.
Citeste si: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie- wowbiz.ro
La acest moment costurile de producție sunt foarte mari, iar fermierii nu au certitudinea că vor putea avea vreun câștig la final.
Tranzitarea cerealelor din Ucraina prin România, o reală problemă
”Dacă noi la recoltat, prețul la cereale era de 1700 lei și la momentul acesta e aproape înjumătățit, să ne gândim unde ajunge fermierul roman pentru că el nu are nicio bază că va vinde scump. Mai mult decât atât am dat voie să tranziteze prin România cerealele din Ucraina, undeva cam la 60%. Și cum la noi se poate orice, s-a făcut și comerț în România cu ele” a spus fermierul călărășean.
La acest moment costurile de producție sunt foarte mari, iar fermierii nu au certitudinea că vor putea avea vreun câștig la final
”Nu spun acum, pentru că e prematur dar din toamnă vorbim de foarte multe ferme falimentate și care își vor pune lacătul. Poate cineva are un interes ca fondurile de investiții să pună mâna pe terenurile agricole, care sunt printre cele mai bune din Europa. Sunt fertile ca producții și cred că sunt interese, tocmai de aceea nu au dat nici un ajutor mare de la Uniunea Europeană, vorbim de 10 milioane de euro iar de exemplu Polonia ia 30 de milioane de euro. Românii nu au niciun cuvânt de spus și noi suntem un fel de marionete, nu suntem niște decidenți politici care să știm când să batem cu pumnul în masă”, a adăugat Valentin Popa.
Perdelele forestiere, o soluție pentru prevenirea secetei
O soluție în cazul secetei ar fi perdelele forestiere, care de altfel sunt foarte greu de plantat.
”La noi terenurile nu sunt așa comasate și nu pot ca fermier, am o suprafață în arendă și este terenul proprietarilor de teren, nu pot să le spun că eu mâine dacă vrei să iei terenul particular să-l lucrezi, acolo la tine este perdea forestieră pe 10 m. Ar trebui să intervină Ministerul mediului, Ministerul Agriculturii, Guvernul cu o ordonanță și să spună că acolo unde există drumuri și se pot planta perdele forestiere să-l expropieze pe proprietar. Perdelele forestiere atrag ploile, mențin zăpada dar cum legile la noi sunt proaste fermierii nu se înghesuie sa le pună”, a precizat agricultorul.
O soluție în cazul secetei ar fi perdelele forestiere, care de altfel sunt foarte greu de plantat
Orice e făcut în România e bine făcut pentru țară și pentru producători. Fermierul român nu are niciun avantaj, el e un fel de jucător de care își bat joc decidenții politici. Trebuia să venim cu o ordonanță de urgență, o lege clara și să se spună ca terenurile statului sunt ale românilor și ei trebuie să le lucreze. Dacă ajuți producătorul român îl ajuți pentru a produce pentru consumatorul tău, pentru români și să cumpere la un preț mai bun”, a explicat Valentin Popa.