Imagini halucinante au făcut înconjurul internetului. Este vorba de un grup de tinere care au fost filmate în timp ce inhalau gazul din baloane. Acest drog este extrem de periculos, ieftin și ușor de găsit.

”Simptomele apar rapid, cam în 2-3 minute”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre acest drog, dar și despre efectele lui asupra sănătății.

Citește și: O tânără de 17 ani s-a stins din viață după ce s-a întors dintr-o vacanță în Mallorca: ”Nu există niciun medic profesionist din lume care ar fi putut să o aducă pe Leah înapoi”

”Funny gas sau gazul ilariant este un gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag, comercializat în butelii de uz medical sau industrial. De asemenea, este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. În UK este al doilea drog utilizat, după canabis. Utilizarea protoxidului de azot a crescut cel mai mult în timpul pandemiei”, a spus medicul de la UPU Iași.

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

”Simptomele apar rapid după consum, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic, dozele mici sunt anxiolitice, euforizante, adică produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool, de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție și parțial agonist pe receptorii opiozi, de unde denumirea de gazul paradisului. O singură doză poate fi letală.

Astfel, este nevoie de resuscitare (ABC), plus depurarea toxicolui și antidotism. Antidot naloxonă și mai ales administrarea de oxigen sunt esențiale. Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

”Efectul căutat este cel euforizant”

De asemenea, funny gas, care a fost descoperit în anul 1772 de un chimist englez poate crea dependență iar efectele sale sunt imediate.

Citește și: EXCLUSIV: Ce este oxicodona, drogul folosit de Vlad Pascu/ Medic: ”O supradoză de oxicodonă poate duce la deces”

Funny gas, care a fost descoperit în anul 1772 de un chimist englez poate crea dependență iar efectele sale sunt imediate.

Funny gas, care a fost descoperit în anul 1772 de un chimist englez poate crea dependență iar efectele sale sunt imediate.

 

[Sursa foto: EUROPOL]

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit brutal- radioimpuls.ro

”Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală nu trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională. Cele mai frecvente simptome sunt cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații  și pot fi extrem de grave, ca sindroame confuzionale și tulburări psihotice”,

a precizat cadrul medical.

”În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis), iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial. Humphry Davy la doar 20 de ani este primul care a studiat, și-a administrat gazul și a dat startul petrecerilor cu gaz ilariant. A devenit dependent și a decedat la 50 de ani. Horace Wells, un dentist din Hartford a descoperit utilizarea medicală a gazului și a fost primul pacient căruia i s-a administrat ca anestezic pentru o intervenție stomatologică”, a explicat Tudor Ciuhodaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si