După scena filmată în plin centru al Timișoarei cu tânăra care se manifesta ciudat, toată lumea s-a întrebat despre cauzele și efectele devastatoare ale acestui drog.

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre drogul zombie, substanță consumată din ce în ce mai des de tinerii din România.

Ce este drogul zombie?

”Vorbim de două categorii de droguri de sinteză, droguri de design.

Sunt un fel de psihoactive variate care duc la derealizare, depersonalizare, tulburări neurologice cu riscuri majore pentru sănătate pentru că aceste droguri de design, etnobotanice denumite generic, care le dă acea denumire comercială că sunt liniștitoare, sunt nici plante, nici amestecuri de plante, sunt chimicale care au efecte variate și insuficient cunoscute”, a explicat medicul.

Citește și: Informații despre drogul „tranq”. Le mănâncă pielea consumatorilor și face ravagii pe străzi

”De-a lungul timpului, apropo de efectele pe termen mediu și lung, ele sunt greu de cuantificat iar pe de altă parte, aceste fenomene cu tulburări cardiovasculare, tulburări neurologice, tulburări respiratorii reprezintă o importantă amenințare cu risc vital pentru toată lumea”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Efectele devastatoare ale drogurilor

De asemenea, acesta a spus că multe dintre efectele drogurilor nu sunt încă cunoscute, deoarece pot avea manifestații diferite de la persoană la persoană.

”Diferența dintre legal și ilegal sau droguri ușoare și droguri de mare risc este doar pentru legiuitori pentru că, din punct de vedere al sănătății, putem spune că de multe ori aceste droguri de sinteză reprezintă un mare risc pentru sănătate, mai ales că multe dintre efecte nu sunt cunoscute”, a precizat specialistul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Tudor Ciuhodaru - Facebook]

Totodată, pentru a combate consumul de droguri în România este nevoie, pe lângă prevenție, și de o abordare integrată.

Citește și: Incredibil! Un traficant de droguri a fost prins de Poliție în timp ce căuta pokemoni pe stradă

”Încă din 2008 se vorbea despre aceste lucruri. Din păcate, nu am avut nici politici coerente pentru așa ceva. Asta înseamnă pe de o parte, educație pentru sănătate predată în școli pentru că pliantele reprezintă prea puțin. Fiecare dintre copiii din România ar trebuie să știe care sunt riscurile la care se expun și evident să știe că s-ar putea să se trezească singuri, noaptea pe stradă cu acele mișcări, să nu poată respira, să se sufoce, să fie egresivi sau să recurg la gesturi suicidale pentru că au consumat așa ceva”, a mai spus medicul ieșean.

Abordarea integrată, măsura cea mai importantă de prevenție a drogurilor

”Pe partea aceea de prevenție, până când nu vom avea o abordare integrată, pentru că degeaba tratez eu intoxicația acută exogenă în spital, îl trimit pe stradă, nu are asistență psihologică, nu are o integrare în societate, problemele sociale rămân aceleași. Avem porți de intrare prin toate porturile ale României și ale Europei, există o practică cu 5, 10, 15, 20 de lei, deci cu sume care aproape sunt ridicole, există acces la o largă categorie de droguri de sinteză”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Tânără surprinsă în centrul Timișoarei sub efectele drogului Zombie

Tânără surprinsă în centrul Timișoarei sub efectele drogului Zombie

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Percheziții de ultim moment într-un dosar de trafic de droguri de risc. Sunt vizați și elevi care consumă cannabis

O adevărată problemă este faptul că în România tot mai mulți tineri cu vârste fragede consumă droguri.

”Nu mai suntem zonă de tranzit, am devenit zonă de consum și nici măcar nu vrem să recunoaștem acest lucru, iar ceea ce se vede în breaking news-uri este, de fapt, vârful iceberg-ului. Dacă vorbeam înainte de consumul de sfârșit de săptămână, acum vedem că la 13, 14, 15 ani am pacienți, am avut pacienți de acest gen, acum vorbim de consum de primele ore ale dimineții în timpul săptămânii, ceea ce înseamnă că avem o reală problemă de sănătate publică pe care o neglijăm”, a precizat acesta.

”S-ar putea ca odată, sub influența drogurilor de sinteză, cineva să se urce la volan și să se întâmple o tragedie, sau să dea drumul la gaz în bloc”, a mai adăugat medicul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si