Potrivit publicației Redacția ROPAGANISM există suspiciuni că Jandarmeria este sesizată des pentru a intra în clădirea Complexului de servicii „Prichindelul” din Sibiu, care aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și a aplicat tratament corecțional cu brutalitate copiilor și tinerilor instituționalozați.

Centrul "Prichindelul" din Sibiu acuză Jandarmeria de intervenții brutale asupra copiilor cu dizabilități 

Așadar, jandarmii ar fi deseori chemați la intervenții, la cererea conducerii instituției, care susține că un grup de copii și tineri au un comportament recalcitrant și periculos.

Activistul, Cosmin Olteanu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre întreaga situație cât și despre pedeapsa pe care o riscă respectivii jandarmi, în cazul în care sunt confirmate aceste fapte.

”Dacă ne vom uita pe site-ul acestora, vom vedea că este un complex de servicii, are componentă pentru copiii și tinerii care ajung din situații de risc în plasament pentru servicii de urgență, după care discutăm de prevenirea abandonului și partea de servicii de cazare și de protecție rezidențială pentru persoanele cu dizabilități”, a precizat Cosmin Olteanu.

Citește și: O angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a fost trimisă în judecată

Cosmin Olteanu - activist

Cosmin Olteanu - activist

[Sursa foto: Cosmin Olteanu - Facebook]

Citește și: O tânără de 20 de ani a fost urcată cu forţa într-o maşină care a dispărut într-o direcţie necunoscută

”Ceea ce noi am aflat legat de această situație, pe surse este că de foarte mulți ani se întâmplă ca în momentul în care sunt anumite violențe sau conflicte între beneficiarii centrului să fie chemați de către responsabilii din acea instituție, Jandarmeria pentru a

aplana conflicte. Însă, Jandarmeria preia copiii sau tinerii care ar fi răspunzători pentru aceste conflicte, îi duce la secție, îi abuzează fizic prin administrarea unui tratament corecțional, prin bătăi și mai apoi îi aduce înapoi în cadrul centrului până când se mai întâmplă un scandal și îi duce iarăși”, a mai explicat activistul.

DGASPC Sibiu, neagă acuzațiile aduse

În realitate însă, copiii și tinerii care se află în astfel de centre au cu totul și cu totul alte nevoi.

Jandarmeria este acuzată de aplicarea tratamentului brutal copiilor de la un centru de plasament din Sibiu

Jandarmeria este acuzată de aplicarea tratamentului brutal copiilor de la un centru de plasament din Sibiu

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”Sentimentele pe care le provoacă un astfel de tratament sunt foarte multe legate de insecuritate și de frică și îi pot determina pe copii să-și schimbe comportamentul. Acești tineri au nevoie de consiliere psihologică, de terapie, de suport și nu poți ca printr-un abuz să stingi un alt abuz.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu au emis un comunicat de presă în care neagă acuzațiile făcute.

”Conform registrelor din cadrul CS Prichindelu, intervenția reprezentanților legii  a fost solicitată în ultimul an, prin numărul unic de urgență 112, de două ori: respectiv în data de 09.09.2022 și 19.01.2023, situații la care s-au prezentat reprezentanții Jandarmeriei Sibiu. Solicitările au fost efectuate de către educatorul aflat în serviciu la datele indicate, în vedere aplanării conflictelor dintre beneficiari”, a spus DGASPC Sibiu.

Totodată, aceștia au explicat faptul că r eprezentații Jandarmeriei Sibiu au purtat discuții cu copiii aflați cu măsură de protecție în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență, doar în prezența educatorului, în incinta centrului.

De asemenea, DGASPC Sibiu a mai transmis faptul că ” Centrul de primire în regim de urgență este de a asigura protecția copilului pe o perioadă determinată de timp, atunci când acesta se află în pericol iminent în propria familie, în familia extinsă sau familia substitutivă prin activități de găzduire, îngrijire personală, asistență pentru sănătate, activități de educație formală și informală, de recreere-socializare, consiliere și/sau psihoterapie și asigurarea condițiilor de continuare a procesului de educație, astfel că copiii/tinerii aflați cu măsură de protecție în cadrul centrului NU pot părăsi centrul neînsoțiți de personalul acestuia ”.

Citește și: Depresia în rândul tinerilor a crescut cu 149% în ultimul deceniu. Rețelele sociale, principalul motiv al problemelor mintale și al sinuciderilor

”Pe surse, ar exista foarte mulți angați care refuză să vorbească despre abuzurile de acolo, chiar dacă se întâmplă de foarte mulți ani și chiar în presă am găsit că au fost chemați jandarmii, acum doi ani de zile și că s-au întâmplat destul de multe probleme. Ceea ce este mai grav, faptul că instituția nu condamnă incidentul, ci din contră, îl mușamalizează. Un coleg a sunat la DGASPC și i s-a închis telefonul în nas”, a explicat Cosmin Olteanu.

Jandarmeria a dispus verificări în acest caz

Și Jandarmeria a emis un punct de vedere  pentru aceste acuzații care i se aduc, iar la nivelul instituției au început verificările acestor informații.

”Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că din luna august 2022 și până în prezent, au fost două intervenții în cadrul complexului, una în data de 9 septembrie 2022 și cealaltă în data de 19 ianuarie 2023, în ambele cazuri jandarmii au fost direcționați în urma apelului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 efectuat de reprezentanții complexului”, a precizat Jandarmeria.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Jandarmeria este acuzată de aplicarea tratamentului brutal copiilor de la un centru de plasament din Sibiu

Jandarmeria este acuzată de aplicarea tratamentului brutal copiilor de la un centru de plasament din Sibiu

[Sursa foto: Jandarmeria Romana - Facebook]

Totodată, aceștia au transmis faptul că ”în nicio situație nu s-a folosit forța și nu au existat agresiuni, iar activitatea jandarmilor a constat numai în aplanarea conflictelor dintre tineri și au fost purtate discuții cu aceștia, în prezența personalului complexului, fiind sfătuiți să evite situațiile conflictuale și să adopte un comportament civilizat, precum și un limbaj decent”.

Citește și: Antrenor arestat după ce ar fi agresat sexual mai multe eleve

Dacă aceste fapte se dovedesc a fi adevărate, jandarmii ar risca închisoarea și pierderea locului de muncă.

Jandarmii în primul rând nu au aceste atribuții, deci ei și-au depășit atribuția și chestiunea aceasta se numește abuz în serviciu. Ei totodată au săvârșit niște fapte penale, deci riscă probleme cu legea, din perspectiva închisorii și pierderea locului de muncă”, a mai spus activistul Cosmin Olteanu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si