Tot mai mulți elevi români sunt prinși în timp ce consumă droguri în școli și nu numai, fenomen foarte greu de gestionat de autorități. Acum 2 zile procurorii au descins în judeţe ale ţării, precum Bacău, Suceava, Cluj şi Timiş. Atunci au fost descoperite droguri ascunse în borcane, în congelatoare și în pungi de carne înghețată. Iar în Capitală două persoane au fost deja arestate.

Consumul de droguri, o fugă de realitate

"Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău, efectuează 8 percheziţii domiciliare, în judeţul Bacău, în trei cauze, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc", anunţă IGPR. Psihoterapeutul Iulian Radu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre consumul de droguri în rândul elevilor și despre cât de periculos a ajuns să fie acest fenomen în România.

Citește și: Revoltător! Percheziții în județul Suceava pentru trafic de droguri și act sexual cu un minor

”Drogul în primul rând este o fugă de realitate, asta ar fi principala cam ce înseamnă fuga de adicție, fuga de realitate. În momentul în care te droghezi intri într-o altă zonă care duce mai departe. De obicei oamenii fug de traume, asta ar fi principala fugă, sau de momentele cu care se confruntă, bacul, faptul că nu le place la liceu, că au o situație mai dificilă acasă.

Asta ne duce în zona de a fugi de realitate”, a spus Iulian Radu.

Iulian Radu- psihoterapeut

Iulian Radu- psihoterapeut

[Sursa foto: Iulian Radu - psihoterapeut]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

”Pe de altă parte mai este faptul de a aparține unui grup. Ești mai cool dacă fumezi niște iarbă sau dacă iei alte substanțe care te pot duce în zona asta de socializare. Iar faptul că ei acum intervin pentru că mai mulți copii au leșinat prin toalete, e tardiv pentru că din păcate organele abilitate cunosc tot ceea ce se întâmplă în școli, nu e ceva nou pentru ei. Dar, acum fiind întâmplări mai grave probabil că ar urma să ia niște acțiuni”, a mai adăugat psihoterapeutul.

Consumul de droguri în rândul elevilor, greu de acceptat de statul român

”Eu lucrez îndeaproape cu tineri care consumă iarbă, sunt unii care chiar vor să se lase, unii pentru care procesul este mai dificil, dar, este tendința. Am văzut chiar un tânăr, cineva spunea într-un reportaj că 9% dintre tineri liceeni ar consuma substanțe. Din păcate, procentul este peste 50% în realitate, dar este greu de acceptat de statul român”, a explicat specialistul.

Cu toate astea, părinții sunt revoltați și cei mai mulți se simt în imposibilitatea de a accepta realitatea. Mai mult, dau vina pe profesori că nu ar fi atenți la comportamentul elevilor. O soluție în acest sens ar fi psihotarapiile oferite gratuit de stat.

Citește și: Federația Părinților, revoltă absolută după ce s-a descoperit o rețea de droguri în liceele din București: „O amploare alarmantă”

DIICOT - despre traficul de droguri și gruparea care vindea droguri în liceele din Bucureşti

DIICOT - despre traficul de droguri și gruparea care vindea droguri în liceele din Bucureşti

[Sursa foto: Eveniment de Olt]

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Bărbatul care își droga soția pentru a fi violată credea că era un „soț bun” și că viața lui putea continua la fel dacă nu era prins- antena3.ro

”Probabil că autoritățile ar trebui să-și facă treaba și să nu mai lase astfel de elemente să penetreze mediu școlar preuniversitar și universitar pentru că asta se întâmplă peste tot. Droguri sunt de la clasa a 5-a încolo, fără limită. Este un acces și chiar și atunci când nu găsesc un dealer, și eu am aflat de curând, este un spray de curățat tastatura. Cum era aurolacul, se inhala din spray-ul acela și intra într-o zonă de drog. Deci, sursă se găsește. Poate dacă statul ar da acces mai mult la psihoterapie, ar canaliza altfel partea asta de gratuitate spre psihoterapie, poate ar fi altfel.

Recent, un grup de elevi din Hunedoara, plecat în Macedonia în cadrul unui proiect Erasmus, s-a întors mai devreme în țară, după ce un elev a fost prins cu droguri asupra sa, conform Edupedu. A fost desemnată o comisie de anchetă în acest caz, din care fac parte un reprezentat al CJRAE (n. red. instituție care a coordonat proiectul Erasmus), un inspector al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și un jurist al instituției, potrivit Inspectorului general adjunct ISJ Hunedoara, Adriana Almășan, membru al comisiei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si