Executați fără milă. Nu li s-a permis refacerea după COVID-19 înainte de pedeapsa capitală

O nouă decizie șocantă în SUA după punerea în aplicare a pedepsei capitale în cazul criminalei Lisa Montgomery , la doar o zi după suspendarea execuției de către o instanță judecătorească.

Author: Razvan Ilie vineri 15 ianuarie 2021 , 12:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Autorităţile federale americane l-au executat joi pe penultimul condamnat la moarte a cărui execuţie era programată sub administraţia preşedintelui Donald Trump, după ce Curtea Supremă, solicitată să amâne

procedura pentru a-i permite deţinutului să se refacă de pe urma bolii COVID-19, a respins cererea.

Vineri este programată să aibă loc execuţia lui Dustin Higgs, un afro-american de 48 de ani, condamnat pentru că a ordonat răpirea şi uciderea a trei tinere în apropiere de Washington, în 1996. Johnson şi Higgs contractaseră COVID-19 în decembrie, iar o judecătoare decisese marţi ca execuţiile lor să fie amânate cel puţin până la 16 martie.

Citeste si: Ce eveniment nemaiîntâlnit s-a produs fix înainte de execuţia Lisei Montgomery

Vineri este programată să aibă loc execuţia lui Dustin Higgs

Injecția fatală, dureroasă din cauza COVID-19

Plămânii celor doi condamnați nefiind în totalitate refăcuţi, injecţia cu pentobarbital riscă să le provoace condamnaţilor o suferinţă interzisă de Constituţie, care interzice "pedepsele crude", a considerat judecătoarea.

O Curte de Apel sesizată de Departamentul Justiţiei a anulat însă această decizie miercuri, cazul ajungând ulterior la Curtea Supremă.

Aceasta, profund remaniată de Donald Trump şi din care fac parte acum şase judecători conservatori din nouă, a acordat în mod sistematic în ultimele luni undă verde administraţiei republicane în dosarele de pedeapsă capitală.

Citeste si: Noi detalii uluitoare în cazul studentei moarte de la Medicină. Ce mesaj a transmis în ziua sinuciderii

Curtea Supremă a acordat în mod sistematic în ultimele luni undă verde administraţiei republicane în dosarele de pedeapsă capitală.

11 americani au fost executați recent

Preşedintele republican, un susţinător deschis al pedepsei cu moartea, la fel ca alegătorii săi cei mai conservatori, a ignorat toate cererile de clemenţă care i-au fost adresate de condamnaţi.

Unele state federale au suspendat execuţiile de la începutul pandemiei pentru a scădea riscurile de propagare a virusului, însă administraţia Trump a reluat în iulie, după 17 ani de pauză, execuţiile federale, care s-au succedat într-un ritm nemaiîntâlnit, potrivit Agerpres.

Unsprezece americani au primit injecţia letală în închisoarea de la Terre Haute, unde, pentru prima oară în aproape 70 de ani, o femeie a fost executată marţi, în pofida dubiilor privind sănătatea sa mintală.

Corey Johnson
Curtea Supremă a refuzat să amâne procedura pentru a-i permite deţinutului Corey Johnson să se refacă de pe urma bolii COVID-19,

Execuția lui Corey Johnson a avut loc joi 

Deţinutul Corey Johnson, un afro-american de 52 de ani, a primit injecţia letală cu pentobarbital, legat de o targă în camera de execuţie a închisorii din Terre Haute, statul Indiana.

Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, respinsese în cursul zilei decizia unei instanţe inferioare de amânare a ultimelor două execuţii federale programate sub administraţia Trump, pentru a le permite celor doi condamnaţi să se refacă după COVID-19.

Corey Johnson a fost condamnat pentru participare la uciderea a şapte persoane în Richmond, Virginia, în 1992. El făcea parte dintr-o bandă de trafic de droguri care a omorât zece persoane, în majoritate rivali. Avocaţii săi spun că bărbatul avea o dizabilitate intelectuală, ceea ce înseamnă că execuţia sa ar fi neconstituţională.

Potrivit avocaţilor, scorul IQ de 77 care a fost prezentat la procesul din 1997 era incorect, coeficientul de inteligenţă real al lui Johnson fiind chiar mai scăzut, în intervalul 70-75 pe care tribunalele îl folosesc pentru a stabili acest tip de dizabilitate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si