În urma unei ședințe de astăzi, Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a decis, printr-o modificare introdusă la dezbaterea proiectului legii învățământului preuniversitar, ca elevii din învățământul obligatoriu să fie exmatriculați în situații grave. Potrivit hotnews.ro, proiectul propus de prevedea interzicerea exmatriculării preșcolarilor și elevilor.

Nouă lege: elevii aflați în situații grave pot fi exmatriculați

Noua propunere a fost adusă de PSD, PNL și minorități și a fost aprobată în comisie. Noua lege prevede:

  • „Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari.
  • Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie.

Citește și: VIDEO- Noi măsuri: laptele se va ieftini de la 1 mai. Care sunt noile prețuri?

Legea a fost aprobată cu acordul ministrului Educației, Ligia Deca. În același timp, amendamentul acceptat permite modificarea numărului minim de elevi și preșcolari de la care se organizează și funcționează unitățile de învățământ. 

Citește și: VIDEO- Ultimă decizie! Camera Deputaților a respins moțiunea împotriva lui Petre Daea, ministrul Agriculturii

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Astfel, conform propunerii PSD, grădinițele și creșele vor putea funcționa cu un număr de minim 140 de preșcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150, cum propune în proiectul Guvernului, iar unităţile de învăţământ postliceal au posibilitatea de a funcționa cu un număr minim de 100 de elevi.

Citește și: Guvernul vrea să schimbe regulile pentru refugiații ucraineni pentru a mai reduce din cheltuieli

Potrivit aceleiași surse, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special. 

Elevii exmatriculați se pot reînscrie în alte instituții de învățământ. În ce situații este exmatriculat un elev

Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, un elev exmatriculat poate fi reînscris ulterior la altă școală.

Citește și: VIDEO- Marcel Boloș a anunțat data la care vor fi încărcate cardurile de alimente ale românilor

De asemenea, exmatricularea elevilor are atașată și o procedură prin care se poate contesta decizia.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Anunțul ministrului Marcel Boloș: nu toți beneficiarii vulnerabili vor primi pachetele cu 25 de kilograme de alimente înainte de Paște

Ligia Deca a explicat în ce situații ar putea fi exmatriculați elevii:

  • „Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.
  • Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”.

Citește și: VIDEO- Incredibil! Pragul dezincriminării abuzului în serviciu a fost eliminat după o dispută în Parlament


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si