Experții OMS au ieșit din carantină. Începe ancheta despre originea noului coronavirus

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au părăsit, joi, hotelul din Wuhan unde au fost în carantină două săptămâni, înainte de a-şi începe ancheta în China despre originea noului coronavirus, scrie AFP.

Author: Catalina Popa joi 28 ianuarie 2021 , 11:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

O echipă AFP a putut urmări de la distanţă zece anchetatori care au urcat într-un autocar care i-a aşteptat la ieşirea din hotel.

Vehiculul a plecat către o destinaţie necunoscută în oraşul unde a apărut Covid-19 la sfârşitul anului 2019.                

Experţii instituţiei intenaţionale au sosit la Wuhan pe 14 ianuarie, dar au fost nevoiţi să stea în carantină

Misiunea lor ar trebui să dureze câteva săptămâni. Din 11 februarie, în China  va începe un lung concediu pentru Anul Nou Lunar. 

Ancheta, pe care China a întârziat să o organizeze mai mult de un an, este extrem de sensibilă pentru regimul comunist care încearcă să evite orice responsabilitate privind declanşarea epidemiei. 

Experţii guvernului chinez au explicat în primă fază că epidemia a apărut într-o piaţă din Wuhan, unde se vând animale vii sălbatice.

Dar mass-media chineze, controlate de Partidul Comunist la putere, au renunţat la această teorie pentru alta, nedemontată, potrivit căreia virusul ar fi fost importat în China, în special prin importul de carne congelată.

Citeste si: Ministrul Muncii, anunț despre alocațiile majorate cu 20%. Când intră banii

Citeste si: Explozia unei centrale termice într-un bloc din Medgidia- un rănit și 8 persoane evacuate

"Toate ipotezele sunt pe masă. Este clar că este prea devreme să ajungem la o concluzie despre locul în care a apărut virusul, fie că e în China, fie în afara ei", a declarat săptămâna trecută, la Geneva, Michael Ryan, director OMS pe probleme de urgenţă sanitară.              

Atunci când OMS a fost acuzată de Donald Trump că ascultă ordinele Beijingului, noua administraţie amerciană a pledat miercuri pentru o anchetă internaţională "profundă şi clară".          

''Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China'', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jen Psaki. Statele Unite ''susţin o anchetă internaţională care în opinia noastră trebuie să fie profundă şi clară''. Washington va evalua "credibilitatea raportului de anchetă îndată ce va fi terminat", a avertizat ea.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si