Explozia din Beirut, provocată de amoniul transportat de o navă din Moldova

Un vas deținut de cetățeanul rus Igor Greciușkin și care era operat sub pavilion moldovenesc ar fi sursa exploziei care a distrus o parte din portul libanez Beirut și a făcut peste o sută de morți și 4.000 de răniți.

R.I., miercuri 05 august 2020 , 11:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Explozie Beirut - vas sub pavilionul Republicii Moldova

Puternica explozie ce s-a produs marți, 4 august, în Beirut, Liban a fost provocată de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate cu 6 ani în urmă de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie mold-street.com.

Postul de televiziune LBCI din Liban susţine că la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării s-a anunţat că anume cele 2.750 de tone de nitrat amoniu au explodat în portul Beirut, provocând moartea a zeci de oameni şi distrugeri masive în acest oraş.

Citeste si: Astrologul indian care a prezis pandemia de coronavirus anunță ceva și mai rău. Totul începe în 20 decembrie

Explozie Beirut - premierul libanez: "Este inadmisibil"

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul libanez Hassan Diab, în faţa Consiliului Suprem de Apărare, reunit în şedinţă de urgență.

Citeste si: Celebrul "King Buka" a murit, la 100 de ani

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor precum TNT, pentrit, hexogen. „Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat, ca să dea socoteală", a promis premierul.

Vasul moldovenesc, "arestat" în Beirut din 2014

În 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova a fost reţinut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice, potrivit Unimedia.info.

Citeste si: Cum se va desfășura școala, la toamnă?

Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut. De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia sorții de angajator. Între timp, instanţele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei.

Atât portalurile specializate, precum fleetmon, dar şi presa din Rusia (Zona Media) scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si