Guvernul de la Praga a eliminat joi regulile care cer prezentarea unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a intra în restaurante şi la evenimente, pe măsură ce numărul infecţiilor cu varianta Omicron de coronavirus a început să scadă, transmite Reuters.

Citeste si: Alexandru Rafila: În martie am putea renunța la certificatul COVID. Care vor fi ultimele restricții care vor fi ridicate în România

Republica Cehă este cea mai recentă ţară europeană care a uşurat restricţiile, guvernul sperând că vârful valului Omicron se va încheia. Și alte țări din Europa au intrat în logica relaxărilor după acest val al pandemiei, printre ele fiind Anglia, Suedia sau Italia.

Spre exemplu, în Italia, începând de vineri, nu mai este obligatorie masca de protecție la exterior, cu excepția celor foarte aglomerate. Ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, a făcut anunțul cu privire la noile relaxări și la faptul că vechea ordonanță care a expirat joi nu va mai fi reînnoită.

"Relaxarea, așteptată de prea mult timp"

Hotelurile şi restaurantele din Praga, o destinaţie turistică de prim rang, au suferit foarte mult pe toată durata pandemiei şi acum speră că restricţiile nu vor reveni.

”Relaxarea înseamnă că oaspeţii pot veni fără nicio restricţie sau persecuţie, asta e binevenit, bineînţeles...

Acest lucru a fost mult timp pentru toată lumea, nu doar pentru noi în gastronomie, ci pentru întreaga societate”, a spus Tomas Lachman, manager la Restaurantul Oblaca de la turnul de televiziune din Praga, aflat la 66 de metri deasupra oraşului.

Citeste si: Medicament antiviral gratuit pentru pacienții COVID din România. Ce trebuie să știi despre Molnupiravir

Număr mare de decese COVID-19 în Cehia

Cehia, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a suferit unul dintre cele mai grave bilanţuri de decese pe cap de locuitor din lume, cu 37.660 de victime până în prezent.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Numărul de infecţii zilnice a ajuns la 57.232 la 1 februarie, scăzând la 29.059 miercuri.

Aplicarea cerinţei certificatului de vaccinare a fost slabă şi multe pub-uri nu au cerut oaspeţilor să le arate. Unii au refuzat în mod activ să respecte regulile, la fel ca și în România.

”Am fost într-o situaţie perversă în care cei care au respectat regulile au avut de suferit în timp ce cei cărora nu le-a păsat şi chiar au declarat acest lucru au făcut bani”, a spus Tomas Prouza, şeful unui grup de lobby pentru comerţ şi turism, salutând eliminarea sistemului.

”Numerele sunt în scădere, spitalele nu sunt pline, acesta este un moment în care trebuie să începem să trăim normal”, a mai spus Prouza.

Numărul de persoane internate în spitale a crescut în continuare, la 3.784 marţi, dar este cu mult sub vârfurile de peste 9.000 în martie atinse anul trecut, potrivit News.ro.

Citeste si: Italia renunță la masca de protecție în aer liber

Ce restricții au rămas în vigoare în Cehia

Guvernul ce a menţinut obligativitatea purtării măştii în spaţii închise şi în transportul public, precum şi limite pentru participarea publicului la evenimente culturale şi sportive.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii britanici sunt membrii unor clanuri periculoase- radioimpuls.ro

Testele regulate obligatorii la şcoli şi la locurile de muncă se vor încheia pe 18 februarie.

Premierul Petr Fiala a declarat miercuri că majoritatea restricţiilor rămase vor fi ridicate din martie.

Katerina Joklova, director general la Vienna House Andel’s Prague Hotel, a declarat că are un grad de ocupare de 10-15% şi orice relaxare este binevenită.

”Este cu siguranţă o lumină la capătul tunelului, un semn că ne întoarcem la viaţa normală”, a spus Joklova.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si