Fără "penali" în funcții publice. Proiectul USR a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat marți iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcţii alese ori numite în statul român. Votul a venit la doi ani după după ce politicienii de la USR au lansat campania "Fără penali în funcţii publice", ei spun acum că s-a făcut un nou pas înainte spre curăţarea politicii şi administraţiei româneşti.

R.I., marți 14 iulie 2020 , 14:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatul este for decizional pe această propunere. USR a transmis să este un moment istoric, fiind făcut un nou pas pentru organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.

Citeste si: Bătaie într-un magazin pentru că nu purta mască de protecție

Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Citeste si: Klaus Iohannis: „Sunt siderat de felul în care PSD a reacționat în Parlament” - LIVE

USR: Este un moment istoric

”Milionul de oameni care au semnat pentru această iniţiativă contează în sfârşit. (...) E un act sanitar, care trebuia aplicat încă de la restartul democraţiei noastre. Încă de atunci, de când s-a scris Constituţia actuală, autorii ei ar fi trebuit să pună o prevedere de felul acesta în ea. Nu au făcut-o pentru că, probabil, nu şi-au închipuit că din comunism am putea ajunge direct în caricatura de Ev Mediu pe care şi-o dorea domnul Liviu Dragnea şi încă şi-o mai doresc unii dintre cei care îl aplaudau când era la putere şi împărţea putere”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Citeste si: Absolvenții pot primi indemnizație de șomaj timp de 6 luni. Criterii și acte necesare

”Salut votul de astăzi al Camerei Deputaţilor, care a adoptat cu o majoritate categorică iniţiativa cetăţenească. Recunosc că nu mă aşteptam ca acest lucru să se întâmple în actuala legislatură, însă, indiferent de motivele pentru care PSD s-a răzgândit şi a eliberat acest proiect din sertarul unde l-a ţinut sub cheie până de curând, este fără îndoială o veste bună pentru cei peste un milion de români care au susţinut proiectul de revizuire a Constituţiei. Au mai rămas doar doi paşi până la o mare victorie istorică a democraţiei în România: votul Senatului şi referendumul naţional”, a declarat, la rândul său, avocatul Mihai Badea, preşedintele Comitetului de Iniţiativă ”Fără penali în funcţii publice”.

Citeste si: Țara care interzice zborurile din România

USR a mai transmis că, în martie 2018, când a început strângerea de semnături pentru campania ”Fără penali în funcţii publice” ”atacurile la adresa Justiţiei erau în toi, iar România părea să fie la cheremul unui condamnat definitiv”.

”Mai mult ca niciodată era evident că la baza tuturor problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii – de la sănătate şi educaţie la dezvoltarea infrastructurii – se afla corupţia şi oamenii doreau o schimbare. O schimbare profundă în modul în care funcţionează şi arată România, nu doar o schimbare de faţadă, de rotire a cadrelor”, a ai transmis USR.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si