Klaus Iohannis: „Sunt siderat de felul în care PSD a reacționat în Parlament”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni. A criticat dur PSD, declarându-se siderat de modul în care social-democraţii reacţionează în Parlament în cazul legii carantinei

I.C., marți 14 iulie 2020 , 12:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Declarații Klaus Iohannis

”Din nefericire, pandemnia care s-a abătut asupra lumii e cea mai gravă criză sanitară, cea mai gravă pandemie din ultimul secol. Din păcate, şi în România efectele acestei pandemii devin din ce în ce mai vizibile. Astăzi avem iarăşi 637 de cazuri noi, iar 30 de români au murit din cauza acestei boli. Este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la televizor, pe stradă şi spun că nu este niciun pericol, că putem să ne relaxăm, că de fapt boala asta e una uşoară. Ba alţii, adepţii unor teorii conspiraţioniste, spun că nici nu există boală. Este foarte greu de luptat cu această boală şi de aceea, săptămâna trecută, am spus că nu este momentul unor dispute politice, dacă vorbim de combaterea acestei epidemii. Sunt siderat de felul în care PSD-ul a reacţionat şi reacţionează în Parlament, acum când e în discuţie o lege foarte importantă, care reglementează izolarea şi carantinarea persoanelor”,  a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie urgentă de aceadstă lege.

”PSD-ul a venit cu argumente care pur şi simplu sunt false. Zicea că trebuie să vină mai repede Guvernul cu această lege, ori Guvernul nu putea să vină mai repede cu această lege până când nu au fost publicate argumentele CCR. Una peste alta, putem să constatăm că PSD-ul tergiversează această discuţie şi trebuie să recunosc că şi pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD-ul, tergiversând adoptarea acestei legi. PSD-ul privează Guvernul de un instrument foarte important în combaterea acestei epidemii”, a afirmat preşedintele.

PSD refuză să voteze legea

Social-democrații au refuzat săptămâna trecută să treacă prin Parlament proiectul de lege, acuzând „orori judiciare”, potrivit președintelui interimar PSD, Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege a trecut inițial de Camera Deputaților, cu amendamentele depuse de PSD, dar proiectul a fost blocat în Senat.

Senatul ar fi trebuit să dezbată luni dimineață proiectul de lege, dar ședința a fost amânată de PSD, din cauza indeciziei politice a reprezentanților social-democrați.

La finalul ședinței PSD, Marcel Ciolacu declara că: „Nu a venit nici un om politic din PNL să susțină această lege. Raed Arafat nu e membru de partid. Pur și simplu el a venit și ne-a prezentat punctul de vedere ca specialist. Legea, cum a fost înaintată de guvern, nu a avut avizul Ministerul Justiției. Ea trebuie să aibă acest aviz. Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Am vorbit cu colegii mei în CEX. Am o dezamăgire personală față de președintele Iohannis. M-aș fi așteptat să cheme toate partidele din Parlament și să fi avut o discuție aplicată. Această sustragere din spațiul public a președintelui și premierului e nepermisă”, a declarat Marcel Ciolacu. 

PNL acuză afirmații false

Ulterior mesajului lui Marcel Ciolacu, Executivul a răspuns printr-un comunicat de presă în care arăta că nici premierul Ludovic Orban și nici miniștrii Guvernului nu au fost convocați la dezbaterile parlamentare privind legea carantinei și izolării, dar vor participa „ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”.

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial", se arată într-o informare transmisă luni de Executiv.

Orban: „Sunt la capătul răbdării”

Premierul Ludovic Orban a spus, vineri, că este la capătul răbdării, după ce social-democrații au amânat votul din Senat, care este cameră decizională.

Ludovic Orban a spus că are „un mesaj de indignare și revoltă”.

„Amânarea adoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul Ludovic Orban.

„Există riscul ca persoanele infectate sau care sunt suspecte de coronavirus să se plimbe libere fără ca autoritățile să poată lua măsuri de izolare, care înseamnă izolarea virusului. Nu pot să înțeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ care este vital. Este evident că avem o creștere a numărului de cazuri, că avem nevoie de o pârghie legislativă”, a adăugat el.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si