Inversiune termică. ANM a oferit o explicație uluitoare după ce joi, în județul Harghita a fost iarnă și primăvară, la numai 50 de kilometri distanță.

În Odorheiul Secuiesc, oamenii s-au putut bucura de temperaturi ce au ajuns la maxime de 13 grade Celsius, cu soare arzător și ai fi zis, mai degrabă, că vorbim de luna martie.

Citeste si: VIDEO| Prognoza meteo: temperaturile scad și vântul se intensifică. Zonele unde va ninge

La 50 de kilometri distanță, în Miercurea Ciuc s-au înregistrat temperaturi negative, mai exact -11 grade, ceață densă și o iarnă în toată regula. Pentru acest fenomen, care este unul extrem de rar, specialiștii au oferit o explicație, conform evz.ro. 

Inversiune termica
Inversiune termica

Citeste si: Când vin ninsorile? Anunț de ultimă oră de la meteo. Prognoza a fost REVIZUITĂ

Inversiune termică. Mai exact, meteorologii numesc acest fenomen inversiune termică și susțin că se întâmplă foarte, foarte rar.

Din cauza fenomenului de inversiune termică, diferența de temperatură dintre cele două orașe a fost de nu mai puțin de 25 de grade Celsius, mai informează sursa citată. Unul dintre elementele responsabile de apariția fenomenului de inversiune termică este și ceața, mai spun specialiștii ANM.

Citeste si: Vremea în următoarea perioadă. Ce anunță ANM

Inversiune termică. Ce este inversiunea termică

Inversiunea termică reprezintă un fenomen fizic meteorologic care poate avea loc la nivelul straturilor joase ale troposferei și apare de obicei când aerul este răcit de la baza acestora.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Zeci de șoferi și-au găsit mașinile vandalizate într-o parcare din Capitală. Un necunoscut le-a scrijelit pe capote același mesaj- antena3.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

În principiu temperatura descrește în troposferă cu înălțimea. Fenomenul de inversiune termică se produce atunci când temperatura crește cu altitudinea.

Apare în urma răcirii puternice a suprafeței terestre prin procese radiante. În cazul în care vântul este slab, amestecul turbulent va fi și el slab și lângă sol se va răci mai repede decât aerul de deasupra. Temperatura se va apropia de punctul de rouă și apar aerul cețos și ceața.

Inversiune termica
Inversiune termica

Inversiune termică. Inversiunile apar cel mai des în sezonul rece deasupra continentelor. Convecția termică nu este așa importantă încât să se dezvolte formațiuni noroase cumuliforme, norii specifici fiind în forma de pânză- Stratus- deasupra bazei stratului de inversiune. Dacă masa are umezeala scăzută cerul poate rămâne senin.

Citeste si: NU mai avem IARNĂ! Val de aer tropical peste România

O situație favorabilă inversiunii este circulația anticiclonică în care aerul are mișcare descendentă, aerul de la înălțime se comprimă și se încălzește. Iarna pot apărea cețurile persistente deasupra continentelor sub influența circulației anticiclonice.

Inversiune termică. Deasemenea în unele zone montane au loc frecvente fenomene de inversiune termică, le fel și în zonele depresionare.

Citeste si: Veste importantă pentru doamnele aflate în prag de pensionare! Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 11 ani- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a produs, de fapt, accidentul în care 22 de elevi și 3 profesori au murit? Ce au descoperit oamenii legii- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe toate odată. După câteva zile a murit- antena3.ro

Inversiune termica
Inversiune termica

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si