Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?

Actualul premier al României, Florin Cîțu a fost desemnat până acum de două ori pentru funcția de prim-ministru. Premierul s-a făcut remarcat în lumea politică drept un profesionist în domeniul finanțelor, dar și cu studiile în străinătate.

Author: Alina Raducu vineri 16 iulie 2021 , 17:39

Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?
Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?[Sursa foto: Facebook Florin Cîțu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prim-ministrul pe numele său întreg, Florin Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972 in judetul Valcea, acolo unde si-a petrecut copilaria si adolescenta.

Ce studii are, de fapt, premierul României, Florin Cîțu?

Astfel, CV-ul oficial al premierului desemnat a fost postat pe portalul web al Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Senatului Romaniei, iar la capitolul "Educatie si formare", CV-ul începe cu anul 1992, atunci când actualul premier al României avea doar 20 de ani si isi incepea studiile in Statele Unite ale Americii, la Grinnell College, Iowa. Dupa patru ani de studii, Florin Citu a obtinut o diploma de licenta in economie si matematica. 

Florin Cîțu și-a început cariera mai întâi în țară, unde a lucrat în mediul privat, dar și în străinătate, înainte de a deveni senator al PNL, în anul 2016.

Mai apoi, Florin Citu a continuat cu un masterat, intre 1997 si 1999, tot in Statele Unite ale Americii, la Iowa Sate University in domeniului politicii monetare aplicate, macroeconomie, econometrie. Totodată, între anii 1999 si 2002 premierul desemnat a urmat un program doctoral completat, insa fara a sustine lucrarea de disertatie, la aceeasi universitate din Iowa unde a facut si studii de masterat. Conform CV-ului oficial, Florin Vasile Citu a obtinut, in anul 2003, o diploma de studii de la Center for Financial Studies in Frankfurt, pe tema "Metode empirice pentru construirea modelelor macroeconomice".

Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?
Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?[Sursa foto: Facebook Florin Cîțu]

Citeste si: Doi șefi din MAI, trimiși în judecată în dosarul "fabricii de permise false" de la Suceava

Însă, din CV-ul oficial al premierului Florin Cîțu lipseste perioada liceului. Numele premierului apare doar ca absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Ramnicu Valcea (Fostul Liceu Energetic Ramnicu Valcea), la capitolul "elevi care au studiat in strainatate", pe site-ul unitatii de invatamant.

"FLORIN CITU- absolvent al Colegiului Grinnell, Iowa, S.U.A. A activat ca economist la Banca Nationala a Australiei. In prezent este vicepresedinte ING-BANK, Bucuresti" aceasta fiind prezentarea, neactualizata, a premierului Citu.

Potirivt site-ului liceului valcean, în care a studiat Florin Cîțu, acesta este singurul absolvent al liceului care a reusit performanta de a face studii si in străinătate, liceul se mai lauda cu cinci absolventi care au devenit profesori de engleza, trei care au devenit jurnalisti si 17 fosti elevi care au promovat examenul Cambridge.

Citeste si: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, reacție explozivă: "Dragnea nu are unde să se ducă"

Cariera Premierului Florin Cîţu 

Cariera premierului, Florin Citu a inceput mai întâi ca economist la Banca Nationala a Noii Zeelande unde, in perioada ianuarie 2002- octombrie 2003 s-a ocupat potrivit CV-ului, de analiza si dezvoltarea de modele aplicate in stransa legatura cu responsabilitatile/deciziile de politica monetara. In aceasta calitate, Florin Citu a participat, pentru sase luni, la Comitetul de Politica Monetara si in grupul de decizie a ratei de politica monetara fiind secretar si consilier in legatura cu mecanismul de transmitere a politicii monetare.

Totodată, în noiembrie 2003, Florin Citu s-a întors in Europa unde s-a angajat ca economist la Banca Europeana de Investitii (BEI), in Luxemburg. În continuare, premierul s-a ocupat de pregatirea discursurilor presedintelui si vicepresedintilor institutiei, dar si de realizarea de "rapoarte si analize empirice publicate saptamanal pentru board-ul BEI despre: rolul EURO ca valuta de rezerva internationala, politica monetara si pretul activelor, datoria sectorului privat, interpretarea rapoartelor FMI FSAP". Activitatea lui Citu la BEI s-a incheiat in decembrie 2004.

Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?
Florin Cîţu CV: Ce studii are, de fapt, premierul ţării?[Sursa foto: Facebook Florin Cîțu]

Citeste si: Preşedintele Sindicatului Liber Metrou, Ion Rădoi a fost plasat sub control judiciar la finalul audierilor de la sediul DNA

În anul 2005, Florin Citu a lucrat in domeniul consultantei pentru companii private din sistemul financiar-bancar, iar in ianuarie 2006 a devenit economist sef al ING Bank Romania. Iar în ianuarie 2007 a avansat, in cadrul bancii, in functia de director al departamenului Piete Financiare, fiind responsabil cu rezultatele financiare pentru departamentele de arbitraj pe rata dobanzii si rata de schimb, responsabil cu administrarea lichiditatii bancii, responsabil cu rezultatele departamentelor de vanzare a produselor financiare catre clientii companii mari, mici si mijlocii, precum si responsabil peste departamentul de cercetare.

Insă, referitor la viata personala, premierul Florn Cîțu este foarte discret. CV-ul din 2011 arăta ca la acel moment era casatorit, dar în cea mai recenta declaratie de avere a ministrului, din 2020, nu apar venituri realizate de sotie.

De asemenea, Florin Citu a mai fost desemnat pentru functia de prim ministru in luna martie 2020, insa s-a retras, depunandu-si mandatul, acesta fiind acuzat de adversarii politici ca "a fugit din Parlament".

Citeste si: Când trece România la Euro. Vecinii noștri bulgari au ales ca din 2024 să treacă la moneda europeană

"Un mesaj important pentru romani. Astazi am luat decizia sa-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Presedintelui Romaniei. Gestul meu trebuie interpretat in contextul prin care trece astazi Romania. Sunt un om de partid si inteleg sa fiu alaturi de partid si de Presedintele lui in momentele dificile. Cred cu tarie ca pentru avea succes, in alegerile care vin, Presedintele partidului trebuie sa fie si Prim-Ministru", a scris Citu pe Facebook, in data de 12 martie 2020.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si