Ce rol are Mircea Geoană în NATO. Este numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică

Fost ministru de externe și fost candidat la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a fost numit de Jens Stoltenberg în funcția de secretar general adjunct al NATO.

Author: Alina Raducu miercuri 14 iulie 2021 , 14:39

Ce rol are Mircea Geoană în NATO. Este numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică
Ce rol are Mircea Geoană în NATO. Este numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică[Sursa foto: Facebook Mircea Geoană]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mircea Geoană s-a declarat ”profund onorat” pentru că a fost desemnat în această funcție și a apreciat ”susținerea politică și instituțională transpartinică” a candidaturii sale.

Ce rol are Mircea Geoană în NATO?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial pe contul său de Twitter, atunci când Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.

Astfel, Jens Stoltenberg, l-a numit pe Mircea Geoană în calitate de următor secretar general adjunct, astfel fostul ministru de Externe al României devenind primul reprezentant din Europa de Est numit în a doua cea mai înaltă funcție din conducerea Alianței Nord-Atlantice.

Citeste si: Klaus Iohannis despre proiectul ,,România Educată”: ,,Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației ”

Mircea Geoană a înlocuit-o din octombrie 2019 pe Rose Gottemoeller din Statele Unite, care și-a preluat poziția în octombrie 2016.

Totodată, Mircea Geoană a avut o primă reacție pe Facebook, după ce Jens Stoltenberg l-a numit secretar general adjunct al NATO.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantica a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importanţei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea“,  a scris Mircea Geoană, pe Facebook.

Citeste si: Percheziții de ultima oră la sediul USL Metrou. Se fac cercetări și la reședința lui Ion Rădoi

Mircea Geoană, numărul 2 în Alianța Nord-Atlantică

De asemenea, Mircea Geoană este fondatorul și președintele Institutului Aspen România. Acesta fost și președinte al Senatului României (2008-2011), ministru al Afacerilor Externe (2000-2004) și ambasador al României în Statele Unite (1996-2000). El își va ocupa noua funcție la mijlocul lunii octombrie 2019.

Astfel în perioada în care Geoană era ambasador al României în SUA, Washington-ul și Bucureștiul au lansat Parteneriatului Strategic bilateral, iar Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte român care s-a adresat Congresului SUA.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre criza provocată de pandemie: ”Mediul de afaceri din România are nevoie, în continuare, de sprijin din partea specialiştilor”

Totodată, în calitate de ministru de Externe al României în perioada 2000-2004, Mircea Geoană a reprezentat România la ceremonia de arborare pentru prima dată a drapelului național la sediul NATO, la 2 aprilie 2004.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si