Florin Cîţu anunţă că anul viitor vor continua majoritatea măsurilor. Ce a mai transmis Ministrul Finanțelor

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi şomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plăţii ratelor, au funcţionat anul acesta şi că vor putea continua anul viitor, dar ”poate nu vor avea aceeaşi formă”.

Author: Georgiana Balaban marți 10 noiembrie 2020 , 07:58

florin cîțu măsuri 2021
Florin Cîțu - măsuri în anul 2021.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Măsura şomajului tehnic a funcţionat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate şi dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă,

acestea au beneficiat de şomaj tehnic. Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, şi după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susţine forţa de muncă care funcţionează. Pe partea cealaltă, de susţinere a investiţiilor, IMMInvest continuă şi anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă şi sunt măsurile care au ajutat la creşterea economică în această perioadă”, a declarat Florin Cîţu la B1TV, luni seară.

Întrebat cum sunt ajutaţi cei din HoReCa, Cîţu a explicat că programul IMM Invest a fost o măsură care a ajutat şi acest sector.

”Până acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, până la finalul anului.

Au fost şi alte măsuri. IMM Invest a fost o măsură care a ajutat foarte mult acest sector şi ajută exact angajatorii pentru că sunt bani pentru capital de lucru sau investiţii, capital de lucru din care pot să plătească tot felul de facturi, dar în acest moment, aşa cum a anunţat premierul, se lucrează la o măsură care, la un ajutor de stat care trebuie bineînţeles, aporbbat de Comisia Europeană, un ajutor de stat care va susţine o parte din pierderea cifrei de afaceri în 2020 datorită crizei de coronavirus. Sunt măsuri care au fost targetate pe acest sector, acum au fost nişte măsuri, dacă este nevoie discutăm de a susţine parte din pierderi ale cifrei de afaceri”, a declarat Cîţu.

Citeste si: Creşte punctul de pensie cu 40%? Câți bani în plus vor primi pensionarii

Citeste si: Florin Cîțu: Peste 10 miliarde de lei în plus pentru susținerea locurilor de muncă

Ce se va întâmpla cu plata ratelor românilor

Ministrul Finanţelor Publice a mai menţionat că discuţiile despre continuarea programului de amânare a plăţii ratelor sunt unele mai complexe şi depind de mai mulţi factori.

”Sunt discuţii mai complexe pentru că aici depindem şi de nişte decizii pe care trebuie să la ia Banca Naţională, de decizii ale Agenţiei care supervizează piaţa bancară în Uniunea Europeană, trebuie să vedem costurile şi dacă şi cât din acestea, ca şi în cazul creditelor ipotecare vor fi susţinute şi de către stat. Deci este o discuţie mai complicată. Dar este clară intenţia noastră şi am găsit şi de partea cealaltă deschidere, atât din partea BNR cât şi a sistemului financiar bancar aşa cum am găsit soluţia care s-a aplicat celor afectaţi de coronavirus, aşa vom găsi în continuare soluşii, dar le vom prezenta în următoarele săptămâni”, a mai declarat Cîţu.

florin cîțu măsuri 2021
Ce se va întâmpla cu șomajul în anul 2021.[Sursa foto: google]

Ministrul a adăugat că toate aceste programe vor continua şi anul viitor, pentru ajutorarea sectorului economic.

”Toate vor fi prelungite, IMM Invest, şomajul tehnic, ajutorul pentru părinţi. Poate nu vor avea aceeaşi formă”, a completat Cîţu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si