Florina Cercel va fi înmormântată joi, la cimitirul Bellu

Actriţa Florina Cercel, care a murit marţi la vârsta de 76 de ani, va fi înmormântată joi, pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu, potrivit unui anunţ făcut de Teatrul Naţional din Bucureşti.

R.B., marți 30 iulie 2019 , 14:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Joi, începând cu ora 10.00, cei care doresc să îşi ia un ultim rămas bun de la actriţă o pot face în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc la ora 13.00.

Născută la Piatra Neamţ, pe 28 ianuarie 1943, Florina Cercel a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan.

Citeste si: Doliu uriaș în România! A murit celebra actriță Florina Cercel

A debutat în 1964 pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, a jucat pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, dar şi la Teatrul Naţional Timişoara şi Metropolis. A avut roluri în producţii de televiziune, dar şi cinematografice.

În televiziune a jucat sub îndrumarea unora ca Alexandru Tocilescu, Cornel Todea şi Cătălina Buzoianu, dar şi în seriale, precum „Aniela”.

A făcut parte din distribuţia a 26 de filme, remarcându-se în „Crucea de piatră” (1993), de Andrei Blaier, „Din prea multă dragoste” (1985), de Lucian Mardare, „Vară fierbinte” (1982), de Francisc Munteanu, „Dumbrava minunată” (1980), de Gheorghe Naghi, şi „Iancu Jianu-Zapciul” (1980), regia Dinu Cocea.

Citeste si: Doliu în muzica populară. Un cântăreț a murit răpus de o boală nemiloasă

Cel mai recent film în care a jucat este „The Half Life of Timofey Berezin” (2006), de Scott Z. Burns.

În ultima stagiune, actriţa juca la TNB în „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, în regia lui Ion Caramitru, şi „Terorism”, în regia lui Felix Alexa.

Pe scena Teatrului Naţional a interpretat 30 de roluri, între ele - Katy în „Peripeţiile bravului soldat Svejk” (1975), după Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu, Zoe în „O scrisoare pierdută” (1979), după I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, Clitemnestra în „Electra - O trilogie antică” (1990), după Euripide, Sofocle şi Seneca, regia Andrei Şerban, şi Bernarda Alba în „Casa Bernardei Alba” (1994), după Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa.

Citeste si: Un actor care a jucat în două filme ”James Bond” a murit

A primit în 1990 premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină”, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, după Maxim Gorki, regizat de Ion Cojar.

În 2002, a fost decorată cu însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar Ministerului Culturii şi Cultelor i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, după Nicolai Vasilievici Gogol.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si