FMI cere guvernului să adopte urgent noi măsuri fiscale pentru echilibrarea finanţelor publice şi reducerea deficitului, aici incluzând şi reforma taxelor, astfel încât fiecare să plătească în mod echitabil, potrivit ZF.ro.

Citeste si: Scumpirile prind viteză. Rata inflației atinge un nou record: 14,5%, în luna mai

FMI a dat vineri publicităţii concluziile delegaţiei care a analizat situaţia macroeconomică a României în vizita începută cu 20 de zile în urmă.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit joi cu delegația Fondului aflată la București pentru misiunea anuală de evaluare. 

Șeful delegației FMI,  Jan Kees Martijn, împreună cu prim-ministrul României 

Ce recomandări are FMI pentru Guvernul Ciucă

“Pentru a reface spaţiul fiscal şi a sprijini împrumuturile de pe piaţă pentru finanţarea bugetului, trebuie introduse fără întârziere politici de reducere a deficitului fiscal pe termen mediu”, spun reprezentanţii FMI.

Acestea ar trebui să includă o reformă fiscală ambiţioasă, care să asigure că fiecare va plăti în mod echitabil, arată sursa citată.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Totodată, organizaţia FMI cere Băncii Naţionale să adopte o politică monetară fermă pentru controlul inflaţiei şi readucerea în intervalul ţintă.

FMI nu se opune impozitului progresiv

Șeful delegației FMI a spus că "este nevoie de o reformă amplă urgentă pentru a curăța baza de taxare de-a lungul sectoarelor și a surselor de venit".

Asta ar putea aduce mai mult de 1% din PIB. Introducerea progresivității pentru cei cu venituri mari ar putea genera venituri mai mari și va atenua inegalitatea veniturilor din România, arată expertul FMI, care atrage atenția că implementarea progresivitatii vine cu provocari la colectare.

"Nu este ușor de făcut imediat pentru că este nevoie pentru autoritatea de taxare (ANAF n.r.) să înțeleagă toate sursele veniturilor. Asta va face dificil de implementat progresivitatea din 2023. Ar fi mai realist, dacă va fi luată o decizie de introducere, să fie după.  Fără o bază curată, nu poți avea o cotă unică reală sau un impozit progresiv real", a spus Jan Kees Martijn, într-o conferinţă de presă. 

FMI: Războiul din Ucraina generează noi presiuni şi riscuri pentru economia României

FMI şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5%- 4,5% pentru 2022 şi 2023, a declarat vineri şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn.

Citeste si: Salariul mediu net a crescut cu 30 de lei în aprilie. Cel mai bine plătiți sunt IT-iștii, cu 9.700 lei lunar

"Economia României şi-a revenit bine în urma pandemiei de Covid. Totuşi, ca şi alte ţări europene, se confruntă în prezent cu riscuri de încetinire. PIB-ul a atins nivelul de dinaintea crizei în prima jumătate a anului 2021, apoi s-a redresat rapid în primul trimestru din 2022, după valul de Covid din toamna anului trecut. Cu toate acestea, războiul din Ucraina generează noi presiuni şi riscuri care se văd deja în creşteri ale preţurilor la materiile prime care alimentează inflaţia ridicată, deficitul de materii primii şi în scăderea cererii interne şi externe, precum şi în creşterea primelor de risc suverane", a spus

Jan Kees Martijn.

Citeste si: Cât vor câștiga românii după introducerea salariului minim european

Șeful delegației FMI a menţionat că incertitudinea asociată acestei prognoze este ridicată, existând riscuri legate de escaladarea războiului, dar şi de o sistare a livrărilor de gaz din Rusia, care va duce la o creştere a preţurilor la energie şi va reduce schimburile economice dintre partenerii europeni.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Creșterea economică a României, decuplată de nivelul de trai al românilor

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere cu 6,5% în primul trimestru al anului, raportat la perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, în timp ce faţă de trimestrul precedent a urcat în termeni reali cu 5,2%, potrivit datelor provizorii (1) publicate pe 7 iunie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut- date ajustate sezonier- estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 341,805 miliarde de lei preţuri curente, în creştere- în termeni reali- cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2021 şi în creştere cu 6,5% faţă de trimestrul I 2021.

Pe seria brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 272,337 miliarde lei preţuri curente, în creştere- în termeni reali- cu 6,5% faţă de trimestrul I 2021.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti în perioada 30 mai- 10 iunie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si