FMI prezice o recesiune globală mai profundă. Multe locuri de muncă sunt în pericol

Pandemia de coronavirus provoacă daune mai profunde activităților economice decât s-a crezut, a anunțat, miercuri, Fondul Monetar Internațional, ceea ce a determinat insituția să revizuiască previziunile pentru 2020.

Author: I.C. miercuri 24 iunie 2020 , 16:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

FMI a spus că acum se așteaptă ca producția globală să se micșoreze cu 4,9%, comparativ cu o contracție de 3,0% prevăzută în aprilie, când a utilizat datele disponibile, deoarece măsurile de restricție sunt în plină evoluție.

Citeste si: ”A oprit covidul. A oprit tot”, declarația momentului făcută de președintele Trump

O recuperare în 2021 va fi, de asemenea, mai slabă, cu o prognoză globală de creștere de 5,4% pentru anul, comparativ cu 5,8% în prognoza din aprilie. Totuși, Fondul a spus că un nou focar major în 2021 ar putea micșora creșterea anului până la 0,5% perceptibil.

Deși multe economii au început să se redeschidă, Fondul a spus că caracteristicile unice ale blocajelor și ale distanțării sociale au afectat atât investițiile, cât și consumul, potrivit Reuters.

Citeste si: Tăriceanu, către Iohannis şi Orban: Aţi blocat ţara, aţi blocat spitalele, v-aţi blocat în palatele voastre şi nu mai vreţi să ştiţi de oameni?

China, singura creștere pozitivă

Economiile avansate au avut un impact deosebit de puternic, în condițiile în care producția americană se așteaptă acum să scadă 8,0% și zona euro 10,2% în 2020, ambele cu peste 2 puncte procentuale mai slabe decât prognoza din aprilie, a mai arătat FMI.

China, unde întreprinderile au început să se redeschidă în aprilie și noile infecții au fost minime, este singura economie majoră care se așteaptă acum să crească pozitiv în 2020, acum prognozat la 1,0%, comparativ cu 1,2% în prognoza din aprilie.

Citeste si: Virgil Popescu, apel la adresa românilor: "Cazurile s-au înmulţit, au trecut de 300"

FMI a avertizat că vor fi nevoie de mai multe acțiuni politice din partea guvernelor și a băncilor centrale pentru a sprijini locurile de muncă și întreprinderile pentru a limita daunele suplimentare și pentru a stabili etapa de recuperare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si