Fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au anunţat joi seara reţinerea lui Ion Mircea Rus, fost şef al IPJ Cluj şi a altor ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere în cadrul IPJ Cluj.

Author: Sorin Negru vineri 21 octombrie 2022 , 08:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fostul şef al IPJ Cluj, Ion Mircea Rus, şi mai mulţi ofiţeri de poliţie cu funcţii de conducere în cadrul IPJ Cluj au fost reţinuţi joi  de către procurorii DNA care-i acuză de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune.

Citeste si: Cine este bărbatul misterior din viața Laurei Codruța Kovesi. Procurorul-şef al Parchetului European a ținut marele eveniment departe de ochii curioșilor

Mircea Rus a fost chemat joi dimineață la DNA Cluj unde, potrivit unor surse, procurorii l-au anunțat că este suspect de abuz în serviciu în formă continuată pentru anumite delegări de funcții.

Fostul șef al IPJ Cluj ar fi făcut aceste delegări în urma vacantării posturilor unor șefi de poliții orășenești, conform publicației online Stiri de Cluj.

Citeste si: Cinci polițiști de frontieră au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Cum acționau aceștia

La începutul lunii septembrie comisarul șef Mircea Rus a fost demis din funcție. Mircea Rus a fost cercetat disciplinar după ce și-ar fi pus ilegal iubita în funcția de șef al Secției de Poliție nr. 3. El a fost anchetat, iar consecința a fost retragerea autorizaţiei ORNISS, care îi conferă acces la informații clasificate. 

Ion Mircea Rus

Fostul şef al IPJ Cluj, Ion Mircea Rus

[Sursa foto: Politia Romana]

Ce acuzații îi aduce DNA lui Mircea Rus

DNA Cluj a confirmat reținerea pentru 24 de ore a următorilor polițiști: 

RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

GRAUR DANIEL – SORIN, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

BOB IOANA-PAULA, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 

MARTON ELEK, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: 

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 

- instigare la fals intelectual, 

- purtare abuzivă, 

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

 

1. În perioada mai- iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere. 

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora. 

2. În intervalul iunie- septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate). 

3. În intervalul august 2020- septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si