1 din 3 | Festivalul Omletei uriașe este cea mai importantă tradiție de Paște din Franța iar locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane
2 din 3 | Această tradiție s-a născut în apropiere de Toulouse, mai exact la Bessières, în 1973
3 din 3 | Acest eveniment care ține trei zile, combină vânătoare de ouă de Paște, parade și spectacole
Festivalul Omletei uriașe este cea mai importantă tradiție de Paște din Franța iar locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane.
Festivalul Fête de l'Omelette Géante din Bessières este unul dintre cele mai populare evenimente din Franța în care locuitorii gătesc o omletă colosală din 15.000 de ouă, suficient de mare pentru a hrăni 2.000 de localnici și vizitatori.
Istoricul tradiției Festivalului Omletei
Această tradiție s-a născut în apropiere de Toulouse, mai exact la Bessières, în 1973. Onorând un obicei strămoșesc din sud-vest, care consta în a împărți o omletă cu familia și prietenii în fiecare Luni de Paște, un grup de meșteșugari și comercianți din Bessières a construit o tigaie gigantică și a
Acest eveniment care ține trei zile, combină vânătoare de ouă de Paște, parade și spectacole iar mai apoi se termină în Lunea Paștelui cu o mare ispravă culinară- gătirea unei omlete colosale de 15.000
Când are loc festivalul
Un membru al frăției a povestit despre momentul în care Napoleon Bonaparte s-ar fi oprit la un han din apropiere și a fost atât de îndrăgostit de omleta pe care a mâncat-o
încât a insistat să se întoarcă a doua zi cu armata sa și i-a ordonat hangiului să pregătească una suficient de mare pentru a-i hrăni pe toți."Da, unii oameni spun această poveste", spune localnicul, dându-și ochii peste cap.
"Dar, de fapt, este vorba despre comunitatea și prietenia din întreaga lume".
La capătul mesei se strânge o grămadă de coji de ouă, care ajunge până la un metru înălțime. La finalul evenimentului, aceste coji vor fi luate de localnici și folosite ca îngrășământ și pentru creșterea găinilor. Între timp, Chevaliers (cavalerii) din Bessières, identificabili după pălăriile lor, poziționează o tigaie de 850 kg deasupra focului de tabără cu ajutorul unui stivuitor.
Este nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru ca omleta să fie gătită, iar mai apoi voluntarii se ocupă de servirea ei tuturor celor prezenți la evenimentul interesant.