Potrivit ANRE, au fost depuse 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei. Toate au fost însă respinse. 

Metoda a fost folosită de către furnizori pentru a putea solicita mai mulți bani de la bugetul de stat prin mecanismul de plafonare și compensare a facturilor. 

Ce spun reprezentanții ANRE

„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate

(produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, potrivit documentului citat.

Citeste si: Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 7 iunie

ANRE a demarat o serie de investigații în acest sens

Trazancțiile încheiate după ce s-au realizat aceste măriri artificiale sunt suspectate de o posibilă manipulare de piață, mai spun reprezentanții ANRE, care au început să investigheze aceste cazuri. 

Aceste tranzacţii încheiate în scopul măririi artificiale a preţului pot fi suspectate, conform reglementărilor europene, de posibilă manipulare de piaţă, au subliniat reprezentanţii ANRE, care au demarat investigaţii în acest sens.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Citeste si: Prețul petrolului, un nou record în ultimele două luni din cauza embargoului discutat la Bruxelles

Furnizorii de energie electrică au apelat și la altfel de tertipuri

Nu este pentru prima dată când furnizorii de energie electrică apelează la astfel de tertipuri. Au mai fost utilizate și alte modalități de creștere artificială a sumei decontate prin  „excluderea din datele declarate ca achiziţii pe contracte în derulare în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022 a contractelor cu preţ mic, metodă utilizată de unii furnizori în vederea îndeplinirii criteriului de eligibilitate privind depăşirea plafonului maxim de 525 lei/MWh (energie electrică) sau de 250 lei/MWh (în cazul gazelor naturale)”.

Cei de la ANRE spun că până la data de 6 iunie 2022 au primit 239 de astfel de cereri de decontare de la un număr de 65 de furnizori. Dintre acestea, 62 au fost soluționate și totodată s-a confirmat către Ministerul Energiei plata sumei de 34,8 milioane de lei aferentă facturilor din noiembrie, decembrie dar și o parte din luna ianuarie 2022. 

Citeste si: Șefa FMI anunță noi șocuri financiare

Alte 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei, au fost respinse, deoarece prețul de achiziție a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si