O grupare care ar fi accesat conturile bancare ale mai multor români, după ce le-a compromis aplicaţiile mobile a fost destructurată

O grupare specializată în efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor a fost destructurată de poliţişti şi procurii DIICOT. Gruparea ar fi accesat conturile bancare ale mai multor persoane, făcând 50 de tranzacţii. Un cetăţean britanic a fost arestat, iar un român a fost plasat sub control judiciar.

Author: Georgiana Balaban vineri 25 noiembrie 2022 , 14:25

O grupare specializată în efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor a fost destructurată de poliţişti

O grupare specializată în efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor a fost destructurată de poliţişti.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„La data de 23 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată şi spălare a banilor”

, au transmis, vineri, IGPR şi DIICOT.

Ce au transmis autoritățile

Sursele citate au precizat că, la sfârșitul anului 2014- începutul anului 2015, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi urmărit obținerea de foloase patrimoniale, prin săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor.

Citește și: Hoții au furat caseta cu bani a unui aparat de tip SelfPay aflat în apropierea sediului Poliției

„Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conțineau software maliţios, obţinându-se accesul la aplicațiile de internet banking ale acestora, de unde bănuiţii ar fi transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziție şi administrate

de către membrii grupului organizat. Ulterior, sumele de bani obținute în această modalitate ar fi fost supuse unui proces de spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi şi împărțirea acestora în cadrul grupului”, au mai transmis anchetatorii.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 6 persoane.

Citește și: Peste 200 de radare fixe vor fi amplasate pe drumurile din România. Care sunt zonele vizate

„Procurorii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore faţă de o persoană (cetăţean britanic) şi măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de o altă persoană (cetăţean român). Cu privire la prima persoană s-a reţinut că ar fi determinat două persoane să pună la dispoziția grupului infracțional organizat conturile bancare necesare efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacții, prin intermediul cărora s-a cauzat o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care au fost recuperați şi restituiți persoanelor vătămate 521.257,96 lei)”, au mai precizat sursele citate.

Banii obținuți de persoana bănuită ar fi fost folosiți pentru achiziționarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente, în cuantum de peste 300.000 de euro.

Citește și: Un bărbat din Vaslui a distrus mai multe mașini de supărare că nu a fost lăsat în discotecă

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei reținute.

Citește și: Cine este tânărul în vârstă de 14 ani din Bihor care a jefuit opt case și s-a lăudat pe Internet cu isprava lui. Întreaga comună este terorizată


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si