Gabriela Firea: Nevoile bucureştenilor nu sunt luate în calcul, în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat

Primarul general Gabriela Firea a semnalat, joi, că Bucureştiul nu figurează în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat, publicat de Ministerul de Finanţe.

K.B., joi 28 noiembrie 2019 , 14:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Deşi am comunicat prompt datele care ne-au fost solicitate pentru viitoarea rectificare bugetară, Bucureştiul nu apare în proiectul pe care Guvernul intenţionează să îl adopte. Constat că nevoile bucureştenilor sunt ignorate de administraţia centrală, în condiţiile în care Bucureştiul este cel mai mare pol de dezvoltare a ţării şi cel mai mare contributor la PIB-ul României”, a transmis, joi, Gabriela Firea.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, Ministerul de Finanţe a solicitat Municipiului Bucureşti, “pentru proxima rectificare bugetară”, necesarul de finanţare până la sfârşitul anului pentru anumite categorii de servicii publice descentralizate din Capitală (creşe, cămine de bătrâni, evidenţa persoanelor etc),

Primăria Capitalei a răspuns punctual, în termenul indicat, solicitând – pentru aceste categorii de servicii publice - o suplimentare cu 62,4 milioane de lei a bugetului Capitalei, după cum urmează: 7,5 milioane lei pentru cămine pentru persoane vârstnice; 15,8 milioane lei – pentru creşe; 9,7 milioane – pentru servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor; 4,4 milioane lei – pentru contribuţii pentru plată sprijin pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult; 25 de milioane de lei – pentru instituţii de cultură descentralizate începând cu anul 2002.

Citeste si: Noi avarii RADET! Se sistează furnizarea agentului termic în zona Fundeni, în cartierul Aviaţiei şi în zona Apusului din Sectorul 6

Citeste si: Bogdan Bicsi, fost viceprimar al Sucevei și consilier local PNL, a murit

”Cu toate acestea, proiectul de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 - publicat ieri de Ministerul de Finanţe - nu prevede niciuna dintre sumele solicitate de Municipiul Bucureşti”, au transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Firea a precizat că necesarul de bani ar fi mai mare chiar decât cele 62 de milioane de lei solicitate.

”Necesarul de suplimentare a bugetului Capitalei este mult mai mare, nu se rezumă la cele 62,4 milioane de lei solicitate de noi; această sumă corespunde punctual cererii venite de Ministerul de Finanţe. Ca de fiecare dată, subliniez că sumele pe care le solicităm nu sunt un moft, ci dreptul bucureştenilor, în calitate de contributori la formarea bugetului de stat. Reamintesc că Primăria Capitalei a fost dezavantajată încă de la construcţia bugetului de stat din acest an, deşi susţinem costuri consistente la cele mai importante servicii de utilităţi publice – (termie, transport public, iluminat public etc) şi investiţii în proiecte de anvergură de care beneficiază de multe ori şi români din alte oraşe, nu doar bucureştenii – cum sunt cele în spitale şi de infrastructură. Numai pentru serviciile RADET şi STB, subvenţia în acest an se ridică la 2 miliarde de lei”, a mai declarat Gabriela Firea.

Citeste si: Zborurile au întârzieri de până la patru ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza ceţii

Prin legea bugetului de stat, a fost repartizată Bucureştiului, pentru aceste categorii de servicii publice descentralizate, în acest an, suma de 30,8 milioane de lei. La 31 octombrie, aceste cheltuieli se ridică deja la aproximativ 71 de milioane de lei, estimarea pentru întreg anul 2019 fiind de circa 93 de milioane de lei.

Rezultă, aşadar, o contribuţie de la bugetul de stat, pentru aceste servicii descentralizate, de doar 33,11%.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si