”Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit să-mi vedeţi fratele”, a spus luni mulţimii Philonise Floyd. ”Este foarte dureros să ne aflăm aici, este dur şi dureros”, a spus el în lacrimi.

O coadă lungă s-a format încă de luni dimineaţa (ora locală) în faţa Bisericii Fountain of Praise, în sudul metropolei texane, unde a avut loc ceremonia în memoria bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani, a cărui moarte, la 25 mai, sub genunchiul unui poliţist alb, a provocat un val de furie şi manifestaţii împotriva rasismului.

Unele persoane din mulţime purtau tricouri cu efigia lui George Floyd sau cu mesajul ”Nu pot respira”, vorbele pe care le-a spus în timpul agoniei. Alte persoane au ridicat pumnul când au ajuns în faţa sicriului.

Din cauza pandemieie, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în biserică, iar vizitatorii, cărora li s-a luat temperatura, aveau doar câteva momente la dispoziţie pentru a se reculege în faţa sicriului.

Joseph Qualls a învăţat la acelaşi liceu ca George Floyd, în "Third Ward". Pentru el, moartea lui Floyd este cu atât mai dureroasă, cu cât îl admira.

”A fost prima persoană pe care am cunoscut-o în cartier care a obţinut o bursă universitară”, declară acest frizer în vârstă de 38 de ani.

Kelvin Sherrod, în vârstă de 41 de ani, a ţinut să vină împreună cu soţia şi cei doi băieţi, în vârstă de opt şi nouă ani,.

Întreaga familie purta tricouri negre cu mesajul "I can't breathe".

Moartea lui George Floyd i-a afectat pe copiii săi, povesteşte el. ”Mi-au spus «ce s-a întâmplat, ce i-au făcut domnului?»”.

Era, aşadar ”important pentru mine să fiu aici împreună cu ei”, declară acest locuitor din Houston. ”Este un moment important în istorie şi ei îşi vor aminti că au luat parte”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

”EXISTĂ O PROBLEMĂ”

În timpul acestui doliu, Kelvin Sherrod se declară, cu toate acestea, fericit că au venit atât de mulţi oameni. ”Asta ne adună, ca ţară, indiferent de culoarea pielii noastre”.

Candice, venită să-i aducă un omagiu lui George Floyd înainte de funeralii, se felicită la rândul său de faptul că vede ”ţara împreună” într-o mişcare de protest. ”A venit timpul ca asta să se schimbe şi trebuie să depăşim opresiunea, violenţele poliţiştilor şi rasismul”, spune ea.

În mullţime, în majoritate de culoare, americani albi ţin să transmită un mesaj de solidaritate şi unitate.

Sarah Frazzell, în vârstăă de 33 de ani, a venit împreună cu cinci prieteni şi cu buchete de flori pentru a ”susţine familia lui George Floyd şi comunitatea de culoare”. Mulţimea importantă ”arată Americii că există o problemă”, spunea ea.

Moartea lui George Floyd este ultima dintr-o lungă serie, în ultimii ani, de decese ale unor bărbaţi de culoare, majoritatea neînarmaţi, ucişi de către poliţişti albi. La fel ca moartea lui Eric Garner, mort asfixiat de către un agent alb la New York în 2014.

”Ei au reînceput. Ei au luat o altă viaţă”, a denunţat mama sa, Gwen Carr, invitată de familia Floyd la funeralii.

”De aceea trebuie să ni se facă dreptate”, a spus ea, îndemnând ca ”merele stricate” să fie scoase din rândul poliţiei americane.

Citeste si: Grav accident în Galați. Cinci persoane, inclusiv un copil de 10 ani, rănite

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a bunicului său: ”Este foarte grijuliu și iubitor”- radioimpuls.ro

Kelvin Sherrod consideră că atitudinea poliţiei faţă de minoritatea de culoare este necesar să se schimbe complet.

”Nu ştim în cine să avem încredere”, spune el. ”Dacă poliţiştii buni nu le fac faţă celor răi, atunci nu putem avea încredere în nimeni”.

Şeful Poliţiei din Houston, Art Acevedo, care a venit să se întâlnească cu familia lui George Floyd, recunoaşte că este ”multă treabă de făcut” pentru a se pune capăt neîncrederii reciproce.

Departe de mulţime, aşezat pe un scaun de camping, cu o umbrelă în mână pentru a se proteja de soare, Zachary Daniels se îndoieşte însă de o schimbare rapidă a mentalităţii.

Citeste si: Onur Saylak, personajul Tevfik, din “Patria mea esti tu”, tata pentru a treia oara!

”Problema este dacă asta va contnua sau dacă ne vom întoarce aici pentru a aduce omagiu altei vieţi de culoare”, subliniază el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si