Grâul de Sf. Andrei 2022. Ce semnificație are acest obicei românesc?

Grâul de Sf. Andrei 2022. Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai vechi și importante tradiții ale acestei sărbători. Iată ce semnificație are!

Author: Madalina Grigore joi 24 noiembrie 2022 , 11:36

Grâul de Sf. Andrei 2022

Grâul de Sf. Andrei 2022. Ce semnificație are acest obicei românesc?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Grâul de Sf. Andrei 2022. În fiecare an pe data de 30 noiembrie creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor. 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții ale acestei sărbători este reprezentată de pusul grâului la încolțit. Se spune că în funcție de cât de înalte și groase cresc firele de grâu până în ziua de Anul Nou, atâta sănătate și noroc va avea în anul următor persoana care a pus semințele la încolțit.

Grâul de Sf. Andrei 2022

Grâul de Sf. Andrei 2022. Ce semnificație are acest obicei românesc?

Ce semnifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei?

Grâul de Sf. Andrei care se pune la încolțit ne poate arăta cum ne va merge în noul an. Grâul pe care îl punem la încolțit reprezintă una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sf. Andrei. 

Potrivit tradiției populare,   în noaptea de Sfântul Andrei   se pun câteva boabe acoperite de un strat subțire de pământ într-o farfurioară sau ghiveci pentru fiecare membru al familiei. Fiecare membru va fi responsabil de bunăstarea lui.

Astfel, în funcție de cum va crește grâul, așa va fi și următorul an pentru respectivul membru de familie. Grâul pus la încolțit de această sărbătoare arată și dacă persoana respectivă va avea parte de noroc și sănătate în noul an. 

Citește și: Calendar ortodox 25 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Din moși strămoși se mai spune că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva și despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată.

Dacă până la Revelion grâul va rezista, iar firele vor fi înalte și puternice, anul care vine va aduce bucurie din belșug persoanei care a plantat grâul. Bătrânii mai cred că acesta este un semn care indică și faptul că recoltele din anul nou vor fi bogate.

Însă, pentru ca semințele de grâu să încolțească, trebuie puse într-un mediu umed, având nevoie și de lumina și căldură în același timp. Boabele de grâu se pun în vase sau ghivece pe un pervaz întrucât lumina naturală este unul dintre factorii care favorizează încolțirea lor. Grâul de Sf. Andrei se acoperă cu puțin pământ sau se pune într-un vas cu vată umezită.

Grâul de Sf. Andrei 2022

Grâul de Sf. Andrei 2022. Ce semnificație are acest obicei românesc?

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei 2022?

Potrivit tradiției populare, Sfântul Andrei era cel care închidea anul vechi și îl deschidea pe cel nou, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Din acest motiv, din cele mai vechi timpuri, sărbătoarea Sfântului Andrei a avut o însemnătate aparte.

Un obicei care se păstrează și în prezent este reprezentat de pusul grâului la încolțit, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, chiar după miezul nopții, cum procedau și bătrânii în timpurile vechi.

Citește și: Calendar ortodox 24 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

Grâul simbolizează belșug și prosperitate în tradiția populară, dar și în cea religioasă. Se crede că grâul este simbolul vieții care învinge moartea și simbolul divinului.

Se spune că grâul care se pune la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc, belșug și prosperitate în casă. Modul în care acesta va încolți spune cum va fi noul an al persoanei care l-a pus la încolțit.

Citește și: Rugăciunea Sfintei Mucenițe Ecaterina. E bine să o rostească femeile


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si