În acest fel, amiba a ajuns în sinusurile bărbatului și de acolo a urcat la creier.
Ce este amiba "mâncătoare de creier"
Autoritățile spun că rezidentul a contractat amoeba microscopică numită Naegleria fowleri. Astfel de infecții sunt incredibil de rare. În Statele Unite, maxim cinci cazuri au fost diagnosticate anual din 2012-2021.
Are aspectul unei mese gelatinoase incolore, cu forma corpului mereu schimbătoare. Amiba formează prelungiri de citoplasmă, așa-numitele piciorușe false, cu care captează alte celule și le digeră.
Practic, hrana întâlnită în calea amibei- în acest caz celulele neuronale ale creierului uman, este înconjurată de pseudopode și introdusă în interior.
În jurul ei se formează o veziculă transparentă, care o digeră cu ajutorul sucurilor sale digestive.
Amiba microscopică numită Naegleria fowleri își schimbă mereu forma
[Sursa foto: PixaBay]
"Este o amiba dificil de contractat, deoarece trebuie să treacă direct prin nas în sinus și să intre în creier”
Bărbatul care a contractat Amoeba locuia în localitatea Charlotte, Florida, au declarat directorii de sănătate din statul american.
Jae Williams, secretar de presă la Departamentul de Sănătate din Florida, a declarat pentru USA Today: „Amiba Naegleria fowleri este extrem de specifică și relativ foarte dificil de contractat, deoarece trebuie să treacă direct prin nas
în sinus și să intre în creier”.
„Este un organism obișnuit în apele dulci, în mod special în bălți expuse la soare”, a mai eplicat medicul american.
Williams a sugerat că este posibil ca tragedia să fi intervenit din cauza faptului că rezidentul din Florida obișnuia să își clătească sinusurile cu apă de la robinet.