Gripa tomatelor, o nouă boală misterioasă care îi afectează, în special pe copiii. Specialiștii recomandă izolarea încă de la primele simptome.

În ultimele săptămâni, un nou virus, numit „gripa tomatelor” sau „febra tomatelor”, a apărut în India, cu peste 80 de cazuri înregistrate la copii.

Care este primul simptom al noii boli „gripa tomatelor”?

Conform The Indian Express, Simptomele acestei boli sunt apropiate de cele care se regăsesc la variola maimuței.

Virusul numit „gripa tomatelor” a afectat în special copiii sub 5 ani și s-a caracterizat prin apariția unor erupții mari pe tot corpul, sub formă de vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase, ca Monkeypox.

Așadar, simptomele gripei tomatelor includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii, potrivit experților. Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare.

La momentul actual, încă nu există un tratament specific pentru această afecțiune, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor pentru a preveni „consecințe grave prin răspândirea la adulți” a acestei boli, care este „foarte contagioasă”, conform cercetătorilor.

Citeste si: Caz de malarie la Iași: bărbatul s-a întors din Camerun și a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi

Gripa tomatelor. Care este primul simptom al noii boli

Gripa tomatelor. Care este primul simptom al noii boli

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

De asemenea, în cazul acestei afecțiuni este recomandată și vaccinarea, paracetamolul și odihna, deși nu a fost conceput un vaccin sau un tratament specific.

În plus, obiectele, jucăriile, hainele și alte articole folosite de persoanele infectate trebuie igienizate pentru a preveni răspândirea acestui virus.

Citeste si: Cum se manifestă vasculita, boala rară cu care s-a confruntat Ashton Kutcher. Aproape i-a distrus auzul și vederea

Totodată, erupțiile cutanate sunt caracteristice virusului. Din acest motiv își ia numele „gripa tomatelor”, deoarece acele erupții găsite la copiii afectați sunt roșii precum legumele care le poartă numele.

Mai mult, din cauza deshidratării cauzate de acest virus, iritațiile în apropierea gurii pot apărea și la copiii infectați. Conform mai multor virologi, „febra tomatelor” ar putea fi o nouă variantă a infecției virale picior-mână, care este foarte frecventă la copiii mici.

De ce copiii au risc crescut îmbolnăvire cu gripa tomatelor?

Copiii prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu gripa tomatelor, din cauza contactului social apropiat, dar și prin folosirea scutecelor, atingerea suprafețelor murdare și introducerea obiectelor în gură.

Totodată, experții susțin că acest nou virus se află în prezent, în stare endemică și nu îl consideră un pericol pentru viață în momentul de față.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un virusolog explică cum funcționează vaccinul împotriva variolei maimuței și cine îl va primi

În data de 26 iulie 2022, peste 82 de copii sub cinci ani au fost infectați cu gripa tomatelor, au transmis spitalele din regiunea Kollam din statul Kerala. Și alte zone din Kerala sunt afectate: Anchal, Aryankavu și Neduvathur.

Această nouă boală, gripa tomatelor a declanșat recent, o alertă și în statele vecine, Tamil Nadu și Karnataka. În plus, 26 de copii (cu vârste cuprinse între unu și nouă ani) au fost înregistrați ca având boala în Odisha.

Citeste si: Infectări cu un nou virus de origine animală au fost descoperite în China


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si