1 din 4 | Pateul vegetal, margarina, halvaua sau sucul tip ceai sunt printre produsele cele mai periculoase de post
2 din 4 | Pateul vegetal, margarina, halvaua sau sucul tip ceai sunt printre produsele cele mai periculoase de post
3 din 4 | Pateul vegetal, margarina, halvaua sau sucul tip ceai sunt printre produsele cele mai periculoase de post
4 din 4 | Pateul vegetal, margarina, halvaua sau sucul tip ceai sunt printre produsele cele mai periculoase de post
Reprezentanții InfoCons atrag atenția asupra alimentelor de post, care pot conține până la 50 de E-uri.
Pentru că a început deja Postul Paștelui, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, trebuie să știe că vor consuma instant până la 50 de E-uri.
Pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri
De exemplu, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.
”Din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor”, a declarat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.
Aditivii alimentari din produsele de post
Cel mai des întâlnit aditiv alimentari (E-uri) regăsit în gustările de post este Acid Ascorbic (E300), care este un aditiv alimentar din categoria antioxidanților, pe care în mod natural îl au fructele și legumele. De asemenea, Acid Citric (E330), care este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid este regăsit în alimentele de post. El este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate.
Totodată, într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare.
Citește și: Bomboanele de ciocolată oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților, bombe de E-uri/ Anunțul specialiștilor
Cu ajutorul Aplicației InfoCons, consumatorii pot scana produsele ce compun gustările de post, în funcție de preferința fiecăruia, pentru a afla care este cantitatea totală de sare pe care urmează să o consume.
În acest fel, printr-o simplă și rapidă scanare a codurilor de bare, aceștia află cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.
”Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a mai adăugat președintele InfoCons.