Banca Naţională a României organizează vineri o conferinţă de presă, susţinută de guvernatorul Mugur Isărescu, pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Citește și: Șeful Casei de pensii, veste bună despre pensia minimă. "Vor fi creșteri de peste 100%"

UPDATE. Mugur Isărescu a atras atenția, în cadrul conferinței, că majorările generate de noile impozite și taxe din primele trei luni ale anului 2024 vor avea un efect de creștere a inflației, cu aprox.

0,9% în cazul indicatorului prețurilor de consum (IPC).

"Pot apărea șocuri care să ducă inflația în sus", a spus guvernatorul Băncii centrale. Mugur Isărescu a subliniat că trebuie să reducem treptat cheltuielile publice, dat fiind că avem cele mai mari deficite (bugetar și de cont curent) dintre țările din regiune- Ungaria, Cehia, Polonia.

Mugur Isărescu: "Majorarea taxelor se duce direct în prețuri"

"Politica fiscală şi cea a veniturilor sunt riscuri în ambele sensuri. Unele cum sunt măsurile de majorare a unor taxe, care se duc direct în preţuri, în sens de creştere a preţurilor, dar din punct de vedere al cererii agregate, deci atingerea obiectivelor de deficit bugetar avute în vedere de guvern, duce inflaţia în jos. Iar pe piaţa muncii din punctul nostru de vedere, luând în considerare şi anul electoral, riscurile sunt de a împinge creşterea preţurilor în sus, de a amplifica creşterea preţurilor", a explicat Mugur Isărescu.

Șeful BNR a insistat pentru reducerile de deficite. ”Să nu trăim în iluzii”, a continuat guvernatorul. ”Înseamnă că am cheltuit cu 10% mai mult decât ne permitem! În condiții de creștere economică de 5%. De aceea atingerea țintelor de deficit sunt esențiale. De aceea sprijinim orice reduceri de cheltuieli, majorări de taxe, propuse de guvern și parlament”, a spus Isărescu.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Știrea inițială. Mesajul guvernatorului BNR este cu atât mai important cu cât vine pe fondul unui scandal în coaliția de givernare cu privire la banii necesari pentru plata pensiilor din noua lege.

De asemenea, BNR a transmis recent că estimează că vom asista la un nou val de scumpiri la începutul anului viitor, ca urmare a pachetului de noi taxe și impozite adoptat de Guvernul României prin asumarea răspunderii în Parlament.

Avertismentul BNR legat de pachetul de măsuri fiscale

Potrivit unui comunicat de presă al băncii centrale, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat miercuri Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2023, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

BNR menţionează că prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar uşor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în debutul anului viitor- sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite-, şi să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-şi accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei. 

BNR a modificat prognoza ratei de inflație

Experții BNR și-au modificat prognozele privind reducerea  inflației  ca urmare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvern și care va intra de la 1 ianuarie 2024.

Citește și:  Decizie de ultimă oră a BNR: Menţine dobânda cheie la 7% pe an

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

"Rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite –, și să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-și accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei", au transmis oficialii BNR într-un  comunicat de presă.

Specialiștii BNR au spus că prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani,  dar "pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior". 

În ciuda prognozei privind un nou val de scumpiri în primele trei luni din 2024, Consiliul de administraţie al BNR, întrunit în ședință miercuri 8 noiembrie 2023, a hotărât să păstreze neschimbată rata dobânzii de referință- la 7%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si