Guvernul Indiei face un anunț șocant. Ce a cauzat, de fapt, "infernul" de decese COVID

India a înregistrat joi un nou record de infectări cu noul coronavirus, raportând 412.262 de cazuri în ultimele 24 de ore, precum şi cel mai mare număr de decese înregistrat până la această dată, în plin val doi al pandemiei de COVID-19, care a provocat o penurie de oxigen medical şi de paturi în spitale.

Author: Razvan Ilie joi 06 mai 2021 , 10:26

Virusul "dublu mutant", lovitură de grație pentru India[Sursa foto: Twitter / India Times]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul indian a anunțat miercuri, în premieră, că o „variantă dublu mutantă” a coronavirusului ar putea fi cauza principală al celui de-al doilea val pandemic care a lovit țara asiatică. Potrivit BBC News, această tulpină de SARS-Cov2 a fost descoperită pentru prima dată în India în luna martie, dar nu se confirmase legătura cu dezastrul epidemiologic fără precedent prin care trece țara. 

Citeste si: Criza din India, un pericol pentru restul planetei. A fost atins un nou record de morți din cauza COVID-19

Virusul "dublu mutant", lovitură de grație pentru India

Guvernul de la Delphi a anunțat că probe care conțin virusul dublu-mutant- sau varianta B.1.617

- au fost găsite în mai multe state cu un număr mare de cazuri. De asemenea, consilierul științific de vârf al guvernului a avertizat că un al treilea val pandemic este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al ministerului sănătății, K Vijay Raghavan a recunoscut că experții nu anticipaseră „ferocitatea” creșterii în cazuri. "Valul al treilea este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus circulant", a adăugat el în timpul unui briefing de știri. "Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază trei... Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri", a mai spus omul de știință.

Citeste si: O altă tulpină indiană de SARS-Cov2, la doi pași de București. 35 de muncitori veniți din India, testați pozitiv

Un oficial al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a spus, totuși, că încă nu au reușit să stabilească pe deplin o corelație între noua tulpină și numărul mare de decese din prezent. Un virus dublu mutant apare atunci când două mutații se reunesc în același virus.

Creșterea actuală a numărului de infectări a copleșit deja sistemul de sănătate, care nu mai dispune de paturi de spital, oxigen și nici spațiu pentru crematorii. Mai multe state se află în situația de lockdown local, dar guvernul este reticent să impună un blocaj național, de teama impactului asupra economiei. 

Virusul indian, la doi pași de București

După ce săptămâna trecută a fost descoperit primul caz de tulpină indiană SARS-COV-2 în România, miercuri autoritățile au anunțat alte 35 de cazuri de indieni cu COVID-19, la doi pași de Capitală. Institutul "Cantacuzino" a comunicat către INSP detectarea unei variante indiene la 7 pacienți, "alta decât cea care a provocat situaţia epidemiologică actuală din India".

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat miercuri, 5 mai, că un număr de 35 de cazuri de COVID-19 au fost depistate la cetăţeni din India care lucrau în oraşul Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Din aceste 35 de cazuri,  7 persoane au fost depistate cu varianta indiană de coronavirus.

Citeste si:  India este aproape de colaps sanitar. Ce se află în spatele creșterii îngrijorătoare a numărului de bolnavi COVID-19

De ce este criza din India un pericol pentru restul planetei

Atâta timp cât există o răspândire extinsă în India, pot oricând să apară variante mai periculoase ale noului coronavirus, împiedicând progres celorlalte țări în combaterea pandemiei.

În plus față de varianta B.1.1.7 care s-a răspândit deja în întreaga lume, variantele B.1.617 și B.1.618 se răspândesc acum în India rapid, potrivit CNN. Aceste variante mai noi sunt suspectate a fi mai contagioase și, eventual, capabile să se sustragă imunității obținute fie prin vaccinare, fie prin infectarea cu alte tulpini.

Citeste si:  Valeriu Gheorghiţă îi îndeamnă pe medicii de familie din țară să se implice cât mai mult în campania de vaccinare

Varianta indiană de coronavirus, B.1.617, s-a răspândit deja în peste 20 de țări din afara Indiei, inclusiv în România. Fiecare nouă variantă amenință redresarea economică și atingerea unei imunități de turmă.

Pe de altă parte, India este un furnizor major de vaccinuri și medicamente la nivel mondial. India a fost de acord să furnizeze vaccinuri țărilor cu venituri mici și medii (LMIC) prin Covid-19 Vaccines Global Access (COVAX).

India este, de asemenea, un producător de remdesivir, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a reduce morbiditatea Covid-19 sever. Criza Indiei va slăbi capacitatea lumii de a combate pandemia, întrucât mai multe țări vor pierde o linie de salvare critică în privința vaccinurilor și a medicamentelor 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si