Guvernul își asumă plata șomajului tehnic pentru angajații afectați de noul coronavirus

Guvernul Orban a anunțat adoptarea mai multor OUG-uri venite în sprijinul angajaților români care sunt afectați de epidemia de coronavirus, în contextul închiderii restaurantelor, barurilor, hotelurilor, etc.

M.A., miercuri 18 martie 2020 , 17:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Orban a anunțat că Guvernul va susține plata șomajului tehnic pentru persoanele care și-au pierdut locurile de muncă în această perioadă. Rămâne de văzut în ce procent se va realiza acest lucru.

Ludovic Orban a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că vor fi luate în continuare măsuri "energice".

El a menţionat că a fost informat oficial de premierul Ungariei că se va reglementa trazitul în Ungaria - transporturile de marfă nu vor mai fi restricţionate, iar transportul de persoane va fi permis zilnic, între 21 şi 5, ora Ungariei.

"Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul de persoane, industria HoReCa, inclusiv în domenii economice în care ne aşteptam mai puţin. Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor, dar va trebui să urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă în economie, evoluţiile economiilor de la nivel european şi evoluţia economiilor din celelalte ţări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a găsi soluţii pentru a reduce impactul negativ", a spus Orban.

El a adăugat că măsurile gândite au rolul de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a şomajului tehnic.

"Am ales această formulă pentru că foarte multe companii care sunt afectate funcţionau foarte bine, cu profitabilitate, plata la timp a taxelor şi impozitelor, şi sunt afectate de o situaţie de moment. Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei, vor avea capacitatea de a relua activitatea şi vor avea nevoie de angajaţii pe care i-au format în timp. A nu-i susţine pe această perioadă, limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă aceşti angajaţi. Vom lua măsuri pentru a asigura capitalul de lucru. Vizează toate companiile pentru că trebuie să fim cu atenţia asupra activităţilor care pot continua în condiţii normale şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea să susţinem companiile", a mai spus premierul.

Orban a afirmat că Guvernul va trebui să "injecteze bani în economie”, să crească alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii şi să ia măsuri care să permită dezvoltarea companiilor pentru a răspunde cererilor de pe piaţa actuală.

"Este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a permite ca anumite companii româneşti să aibă capacitatea de a produce cele necesare bunei funcţionări a sistemului de luptă împotriva coronavirus”, a spus Orban. 

Citeste si: Sute de litri de dezinfectant care ar fi trebuit să ajungă la două spitale din Timiş şi Hunedoara, furaţi pe drumul dintre Ilfov şi cele două judeţe din vest

Totodată, Guvernul României își reorientează activitatea spre domeniul tehnicii medicale, și anume producția măștilor de protecție într-un număr cât mai mare pentru țara noastră. Se dorește inclusiv reactivarea celebrei fabrici HexiPharma, care a fost implicată în imense scandaluri în ultimii ani.

Citeste si: În România se dorește înăsprirea pedepselor pentru fuga din izolare

Mediul fizic de afaceri este cel mai afectat în acest moment, vânzările crescând în mediul online, potrivit antreprenorului Dan Ostahie.

Citeste si: Eurovision 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus

”Este o deviație negativă, iar efectele vor și maia cute în perioada următoare. Ne așteptăm să crească în sens negativ, dar găsim vitală funcționarea magazinelor pentru cei izolați la domiciliu. Partea online nu compensează partea de magazine directe. Încercăm să ne adaptăm unei noi realități economice, și trebuie să facem diferența între partea socială, pandemia, cu cel al crizei economice care se adâncește unde noi, agenții economice trebuie să ne reorganizăm”, a declarat antreprenorul Dan Ostahie la Digi24.

 

 

 

 

 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si