Guvernul vrea să taie taxa pe valoarea adăugată la alimentele de bază
Asta înseamnă că prețurile la carne, lapte și ouă ar putea scădea cu 9 procente. La vecinii unguri tarifele au fost plafonate deja pentru mai multe produse.
Experiment marca Știrile Kanal D
Analizăm chiar acum prețurile și economiile din ambele țări într-un experiment marca Știrile Kanal D!
Un litru de lapte ar putea fi mai ieftin cu 45 de bani.
Iată prețul de astăzi pentru 10 ouă. S-ar putea ieftini cu 58 de bani, până la 5 lei 91.
„- O reducere de 50 de bani înseamnă ceva? Contează?
- Pai contează, daca faci cumparaturi mai mari, contează, se adună!”
„Ar conta pentru noi, cei cu salariile mici! Cu minimul pe economie!”
De o reducere mai consistentă putem avea parte la carne. Un leu și 77 de bani.
„Ar fi o treabă bună, s-ar reduce la coșul zilnic si poate am reuși să mai supraviețuim puțin.”
Proiectul care trebuie discutat cu cei de la Comisia Europeană prevede tva zero pentru toate alimentele de bază.
Dar nu toți clienții au încredere în ieftinirile ipotetice
„- Ce reducere doamnă? Prima lună sau a doua dar pe urmă se pierde!”
Prețurile ar trebui să scadă cu 9 la sută.
Adrian Negrescu, economist: „Ar trebui să reducem taxele și pe alte produse, să preluăm mdelul Polonia, Ungaria, unde a scăzut semnificativ taxa și pentru carburanți și pentru gaze.
Citeste si: Ungaria îngheață prețul la alimentele de bază
Ajungem imediat și în Ungaria, de dragul unei comparații.
Româncă stabilită în Ungaria: „Guvernul Ungariei va reduce prețul mai multor alimente de bază începând de la 1 februarie, încercând să le reducă la prețul din octombrie anul trecut.”
E vorba de zahăr, făină, ulei, carne de porc și de pui, dar și lapte de vacă.
Prețul la zahăr, de exemplu, ar urma să scadă cu 50 de bani. În Ungaria inclusiv dobânzile și prețul la carburanți sunt reglementate de stat.
Măsurile guvernului Orban vin în contextul alegerilor de anul acesta în care opoziția face front comun.Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
Mereu am știut că vreau să fiu jurnalist.... până la urmă, cui nu îi place să apară la televizor să-l vadă rudele și vecinii? Am zeci de filmulețe din copilărie în care îi intervievez pe părinții și bunicii mei – probabil sunt printre cele mai bune interviuri ale mele.
Am făcut Facultatea de Jurnalism și Științe Sociale la Universitatea Hyperion, însă visul meu a început să prindă contur abia când m-am angajat la o televiziune de știri. Acolo am învățat de fapt ce înseamnă meseria de jurnalist, cum să faci o știre, cum să pui întrebarea potrivită la momentul potrivit, cum să scoți în față problemele oamenilor.
În mare parte fac materiale economice – despre credite, salarii, cheltuieli, economii și afaceri. Dar îmi place să vorbesc și despre problemele legate de mediu, precum poluarea și cât de important este să reciclăm și să risipim cât mai puțin.