Pericolul neștiut din salata de icre. Atenție maximă!

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Salată de icre. Icrele sunt iubite de românii, însă trebuie să aveți atenție de la ce tip de pește provin!

A.M.S., miercuri 19 februarie 2020 , 19:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Salata de icre este iubita mult de romani. Însă, ei trebuie să știe că nu toate icrele nu comerstibile. Vă prezentăm în acest articol lista peștilor cu icre toxice și o rețetă extrem de delicioasă de salată de icre!

Carnea de peşte, în comparaţie cu cea a speciilor de animale, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioar. Aceasta are un conținut scăzut de colagen şi echilibrat în aminoacizi.

Așadar, icrele, atunci când sunt preparate în casă, sunt un aliment hrănitor şi benefic pentru sănătate.

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Lista peștilor cu icre toxice

Majoritatea pestilor au icre comestibile. Există însă cateva exceptii.

Cei mai cunoscuti pesti ai caror icre sunt toxice sunt:

  • mreana
  • somnul pitic
  • mihaltul

salata de icre - ce icre de peste sunt toxice - ce icre de peste nu sunt comestibile

Citeste si: Ciuperci cu maioneză și usturoi. Ingredientul secret care le dă tot gustul

Intoxicația cu icre

Intoxicatia cu icrele acestor specii nu este grava, manifestandu-se prin greata, diaree si dureri de cap. Icrele de somn sunt neplacute la gust si relativ indigeste, provocand intoxicatii doar in cazul persoanelor sensibile.

"Atentie la provenienta icrelor de stiuca sau pastrav, deoarece pot fi contaminate cu oua de tenie - acestea trebuie mai intai congelate si sarate pentru a distruge parazitul. Ca sa fiti siguri ca veti elimina acest risc folositi numai icre inspectate sanitar-veterinar", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare in volumul "Revolutia in bucatarie".

salata de icre - ce icre de peste sunt toxice - ce icre de peste nu sunt comestibile

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Cine nu are voie să mănânce icre?

Dezavantajele icrelor preparate acasa sunt destul de putine: au un continut relativ ridicat de colesterol (se consuma doar ocazional de care varstnici si de catre persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant), caviarul si icrele conservate au un continut destul de ridicat de sodiu si de clor (se va evita consumul de icre sarate in caz de hipertensiune, retentie hidrica, boli cronice degenerative), icrele negre si cele rosii (de Manciuria) au un nivel ridicat de purine (nu se consuma de persoanele ce sufera de guta sau hiperuricemie).

Citeste si: Icre de fasole. Rețeta românească uitată de mult. Trebuie să o încerci!

Icrele de pastrav

Mare atentie la icrele ce provin de la pastrav, deoarece pot fi infestate cu ouale celei mai lungi tenii, vierme lat parazit intestinal lung de 10–20 m, botriocefalul Diphyllobotrium latum.

salata de icre - ce icre de peste sunt toxice - ce icre de peste nu sunt comestibile

Aceste icre trebuie sarate si obligatoriu congelate sau pestele tratat termic inainte de consum, pentru distrugerea parazitului. De asemenea, atentie si la icrele de stiuca, salau sau unele specii de somon.

Citeste si: Salată de icre. Cum repari icrele tăiate. Secretul unei reţete delicioase

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Rețetă salată de icre

Principalul avantaj atunci cand faceti icre acasa este că puteți folosi întotdeauna ingrediente proaspete.

Ingrediente

  • 100 grame de icre sărate de crap
  • 375 mililitri de ulei de floarea soarelui
  • 50 mililitri de apă minerală
  • zeama de la 1/4 lămâie
  • 1 ceapă mică sau 1/2 ceapă mare
  • 1 lingură de griș
  • sare

Citeste si: Usturoiul din China a invadat piața din România. Ce conține, de fapt, și cum este cultivat

Ce icre de pește sunt toxice? Ce icre de pește nu sunt comestibile? Mod de preparare

În momentul în care cumpărați icre de la magazin, puteți să le folosiți în această formă pentru preparat, însă dacă le scoateți din pește, va trebui să le lăsați aproximativ 2-3 zile presărate cu sare, la frigider.

Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Cum se prepară și cine a gătit-o prima dată

salata de icre - ce icre de peste sunt toxice - ce icre de peste nu sunt comestibile

Icrele se pun într-un bol și se amestecă la viteză mică, cu ajutorul unui mixer sau cu un tel pentru 2 minute.

Începeți să adăugați uleiul încet, dar constant, în timp ce amestecați icrele în același sens, pentru a nu se tăia. Icrele vor începe să se albească și să se îngroașe, scrie totuldespremame.ro.

Citeste si: Borș de pește. Rețeta moldovenească de borș pescăresc care te va cuceri

Puneți și câte puțină apă minerală din când în când, pentru a transforma preparatul final într-unul mai pufos și mai alb. Se adaugă și sucul de lămâie, sare și amestecați în continuare.

salata de icre - ce icre de peste sunt toxice - ce icre de peste nu sunt comestibile

Fierbeți grișul în 100 mililitri de apă. Trebuie să se obțină o consistență asemănătoare mămăligii. Se lasă la răcit și se amestecă împreună cu icrele.

Dacă vă place compoziția obținută fără griș, trebuie doar să tăiați ceapa mărunt și să o integrați în compoziție.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si