Imunitate pe viață împotriva COVID-19! Vestea anului de la biologii americani

O veste bună vine de la biologii americani: nu este exclus ca imunitatea la coronavirus să dureze în anumite cazuri pentru tot restul vieții și să nu mai fie nevoie re-vaccinarea anti-COVID.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 29 mai 2021 , 11:50

Cum se explică imunitatea de lungă durată: prin memoria unui tip de celule din organismul uman[Sursa foto: Rovaccinare]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Imunitatea la coronavirus durează cel puţin un an, posibil să dureze chiar toată viaţa, îmbunătăţindu-se în timp, în special pentru cei care au avut COVID-19 şi s-au şi vaccinat, arată două studii citate de The New York

Times.

Citeste si: Răsturnare de situație. Teoria virusului SARS-CoV-2 creat într-un laborator din Wuhan, tot mai credibilă

Imunitatea cea mai puternică, dată de boală plus vaccin

Studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat de la Covid-19 şi care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate ar putea avea nevoie de rapeuri ulterioare, la fel ca şi o minoritate care a fost infectată, dar nu a produs un răspuns imun robust, se arată în studiul prezentat de Adevarul.ro.

În timpul studiilor au fost analizate persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă.

Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă şi pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii.

Citeste si: Vești bune în România. 128.000 de doze de vaccin Moderna au sosit în ţară

Cum se explică imunitatea de lungă durată 

„Lucrările sunt în concordanţă literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecţie şi vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania.

Expertul susţine că studiile pot calma temerile că imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzează răceli comune, dar că aceşti viruşi se schimbă semnificativ la fiecare câţiva ani.

„Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieţii ar putea avea mult mai mult de-a face cu variantele acestor viruşi, mai degrabă decât cu imunitatea”, a spus el, mai arată The New York Times.

Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă şi pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii.[Sursa foto: Rovaccinare]

De fapt, celulele B de memorie produse ca răspuns la infecţia cu SARS-CoV-2 şi îmbunătăţite prin vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică chiar şi variante ale virusului, potrivit Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York care a condus unul dintre studii.

„Oamenii care au fost infectaţi şi vaccinaţi au într-adevăr un răspuns extraordinar, un set extraordinar de anticorpi.(...) Mă aştept să dureze mult timp”, a spus dr. A spus Nussenzweig.

Sursa


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si