Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Cimitirul Vesel de la Săpânța: Este unul din locurile cele mai vizitate din Maramureș

Vă ărezentăm Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Cimitirul Vesel de la Săpânța: Este unul din locurile cele mai vizitate din Maramureș

Cimitirul Vesel de la Săpânța, un loc unic în lume, a devenit o atracție turistică importantă din județul Maramureș, atrăgând vizitatori din întreaga lume datorită atmosferei sale aparte. Deși este cunoscut pentru crucile viu colorate și pentru picturile naive care ilustrează scene din viața celor înhumați, există mai multe aspecte interesante despre acest loc care nu sunt la fel de cunoscute. Iată cinci lucruri mai puțin știute despre Cimitirul Vesel:

1. Cimitirul a fost o idee revoluționară în perioada interbelică

Cimitirul Vesel nu este doar un loc de înmormântare, ci și o reflecție a unei viziuni inovative despre viață și moarte. Ideea de a crea un cimitir cu cruci pictate și cu epitafuri amuzante a fost inspirată de preotul greco-catolic Grigore Rițiu, în anul 1935. Acesta, profesor de română și latină, a dorit să aducă o viziune mai ușoară asupra morții, în contrast cu tradițiile religioase și culturale care o considerau un eveniment trist.

La sugestia lui, meșteșugul local Stan Ioan Pătraș a realizat primele cruci cu un loc special pentru epitafuri, iar în scurt timp, cimitirul a devenit cunoscut pentru atmosfera sa veselă și de comemorare a vieții celor decedați, nu a morții.

2. Crucile sunt adevărate lucrări de artizanat, cu mesaje personale

Fiecare cruce din Cimitirul Vesel este o lucrare de artizanat unică, realizată din lemn de stejar și pictată cu scenarii din viața celor care se află sub ea.

Pe unele dintre acestea, se află versuri sau epitafuri care pot avea tonuri umoristice, care reflectă personalitatea decedatului. De exemplu, pe crucea lui Stan Ioan Pătraș, fondatorul cimitirului, sunt inscripționate versuri care povestesc despre viața sa, subliniind natura sa bună și viața grea pe care a dus-o. De asemenea, pe una dintre pietrele funerare se regăsește un epitaf despre „soacra” autorului, însoțit de o poveste plină de umor despre viața de familie.

 

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Lacul din Maramureș care își schimbă culoarea în funcție de vreme: Este o minune a naturii

3. Cimitirul Vesel cuprinde aproximativ 800 de cruci

Din anii 1960 până în prezent, Cimitirul Vesel a fost populat cu circa 800 de cruci, fiecare având picturi și epitafuri care ilustrează viața și motivele morții celor înhumați.

Până la sfârșitul anilor 1970, meșteșugarul Stan Ioan Pătraș și ucenicul său Dumitru Pop-Tincu au continuat tradiția, aducând o varietate de stiluri și imagini, fiecare cruce având propria poveste. Aceste cruci sunt o adevărată galerie de artă naivă, care adaugă o dimensiune culturală aparte regiunii Maramureș.

4. Epitafurile au un caracter personal și adesea conțin greșeli de ortografie

Majoritatea epitafurilor de pe crucile din Cimitirul Vesel sunt scrise cu variante arhaice de ortografie și uneori conțin greșeli de scriere.

Acestea sunt, însă, o parte integrantă a caracterului autentic al cimitirului și al stilului popular al regiunii. Deși aceste greșeli pot părea un semn de neglijență, ele dau o notă de autenticitate și umanitate mesajelor, iar unele dintre ele au devenit faimoase datorită farmecului lor rustic.

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Stațiunea montană devenită neîncăpătoare pentru turiști. TikTok-ul a făcut-o celebră peste noapte

5. Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” aduce un omagiu tradiției

Din 2009, Cimitirul Vesel a devenit și locul de desfășurare al unui festival anual numit „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Acest eveniment sărbătorește tradiția populară din Maramureș și atrage turiști din toată lumea. Festivalul aduce în prim-plan tradițiile culturale și meșteșugărești ale regiunii, iar vizitatorii au ocazia să învețe mai multe despre viața și obiceiurile locale, dar și despre simbolistica și istoria cimitirului.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...