În plină pandemie, un schit românesc de la Muntele Athos va primi un ajutor de un milion de euro pe an de la Statul român! Președintele Iohannis a promulgat legea!

Schitul Prodromu de la Muntele Ahos beneficiază de sprijin financiar din partea autorităților române.

Matei Vaihan, duminică 19 aprilie 2020 , 10:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Schitul Prodromu de la Muntele Ahos este în atenția autorităților și în această perioadă de pandemie de coronavirus. „Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finalul săptămânii trecute, legea prin care sprijinul financiar acordat anual de statul român pentru schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos, se majorează de la 250.000 de euro la 960.000 de euro. Potrivit actului normativ, sprijinul financiar se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Iulian Iancu și semnat de alți 89 de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare cu excepția USR. Depusă în Parlament în octombrie anul trecut, legea a primit votul final pe 10 martie, cu doar câteva zile înainte de instituirea stării de urgență în România din cauza pandemiei de coronavirus.”, a dezvăluit g4media.ro.

Citeste si: Gestul impresionant al unui preot diagnosticat cu coronavirus. De ce a refuzat ventilatorul mecanic?

Citeste si: Un preot îi cere lui Iohannis să permită credincioşilor să se adune la biserică de Înviere: „Aţi fost ales într-o ţară majoritar ortodoxă. Respectaţi-i credinţa”

Citeste si: De ziua ei, Angela Similea a fost la mănăstire! Ce tort a primit celebra solistă! FOTO

Inițiativa a fost votată de 185 de deputați, în vreme ce 57 s-au s-au pronunțat împotrivă (32 de la PNL, 19 de la USR, 3 de la UDMR, unul de la PMP și 2 de la neafiliați). Senatul adoptase proiectul în toamnă tacit, fără dezbatere. Social-democratul Iulian Iancu susține în expunerea de motive că majorarea la aproape un milion de euro a sumei date de statul român schitului din Grecia este necesară pentru finalizarea lucrărilor de restaurare începute în urmă cu 30 de ani și neîncheiate nici până acum din cauza scumpirii repetate a manoperei și a materialelor de contrucție. ”Ca un termen de comparaţie, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreţinerea Catedralei Notre Dame”, își argumentează deputatul PSD inițiativa. (citește despre cât de grav bolnav e părintele Valerian Pâslaru)

Schitul Prodromu de la Muntele Ahos va primi un milion de euro. A fost întemeiat în anul 1820 

„Prodromu”, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820 sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei şi adăposteşte piese artistice literare şi documente istorice de valoare, între acestea fiind icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa”, precum și alte icoane și ”moaștele mai multor sfinți”. În urmă cu mai bine de 10 ani, Gigi Becali a dorit sa contribuie la refacerea arsanalei de la schitul Prodromu, de pe Muntele Athos. Arsanaua este o constructie constituita dintr-un mic port cu chili, chei si loc de ancorare pentru vapoare mici. Parintele Petroniu Tanasa, conducatorul schitului, care era supranumit si “avva” (parinte duhovnicesc), nu a primit banii lui Becali.

Şi, având inimă curată-că nu cunoştea vicleşug cugetul său-lui Dumnezeu i’a plăcut cele ce a făcut, căci a rămas în toată petrecerea sa pământească nematerialnic şi dispreţuind avuţiile. Pentru aceasta n’a primit nici cei două milioane de dolari pe care i’a oferit George Becali, spre refacerea arsanalei Prodromului, spunând că „nu aceasta este treaba călugărului, ci a sta de vorbă cu Dumnezeu! Că dacă monahii se vor lipsi de rugăciune şi vor începe a zidi piatră, duhul se va duce de la ei şi vor rămâne… de piatră”!”, , s-a scris intr-un material din Lumea credintei despre refuzul calugarului Petroniu, care a decedat în 2011.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si