
1 din 2 | Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti

2 din 2 | Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti
Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament aflată în afara complexului reactorului principal, potrivit CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei.
UPDATE: "La 6.20 a.m. (4.20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există victime", au precizat Serviciile de Urgenţă, într-o postare pe reţelele sociale.
Totodată, Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7.
Cum a izbucnit incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie?
"La ora 5.20 a.m. (ora locală), Serviciile de Urgenţă au intervenit la incendiul de la clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie", au mențționat reprezentanţii Serviciului, pe o rețea socială, informează CNN.
În jur de 40 de pompieri şi zece autospeciale au intervenit pentru a stinge incendiul, a mai precizat sursa citată.
"Ocupanţii ruși vor primi pedepse severe pentru acest atac cinic asupra cele mai mari centrale nucleare din Europa", potrivit sursei citate.
Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti
Între timp, primarul din Enerhodar a declarat că luptele în zona centralei au încetat, conform BBC.
Citeste si: Conflictul armat din Ucraina îi determină pe români să scoată de două ori mai mulți bani din ATM-uri
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă că şi-a trecut Centrul de Urgenţe şi Incidente în stare de reacţie 24/7 din cauza "situaţiei grave" de la centrala de la Zaporojie.
"Sunt profund îngrijorat de situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie. Am vorbit cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal; Agenţia monitorizează situaţia şi este în legătură cu autoritatea de reglementare nucleară şi operatorul din Ucraina. Fac apel la părţile implicate să se abţină de la acţiuni care pot pune în pericol centralele nucleare", a scris pe Twitter şeful Agenţiei, Rafael Mariano Grossi.
Zelenski: „Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor”
Potrivit primarului din Energodar, Dmytro Orlov, focul a fost provocat de bombardamentul continuu asupra clădirilor şi unităţilor centralei.
Anterior, primarul Orlov, anunţase lupte intense între forţele ucrainene şi cele ruseşti la periferia oraşului.
De asemenea, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a scris, pe Twitter că a vorbit cu ministrul Energiei din Ucraina despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie. Ea a arătat că operaţiunile militare ale Rusiei în apropierea centralei sunt "nechibzuite" şi trebuie să înceteze.
Citeste si: Rușii încearcă să fugă în străinătate, de frica recrutării și a legii marțiale
Tot Jennifer Granholm a declarat că, Departamentul pentru Energie şi-a activat Echipa de răspuns la un incident nuclear şi monitorizează situaţia, împreună cu Departamentul Apărării, Comisia de Reglementare Nucleară din SUA şi Casa Albă. Nu s-au înregistrat creşteri ale nivelului de radiaţii în apropierea obiectivului, a mai adăugat Granholm.
Militarii ruși au încercat să intre în oraş cu tancurile şi să preia centrala, dar locuitorii şi muncitorii s-au adunat miercuri în jurul centralei şi pe căile de acces.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că se consultă cu Ucraina şi cu alte părţi pentru a furniza asistenţă astfel încât să fie menţinute siguranţa şi securitatea nucleară în actualele situații dificile.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.