BREAKING NEWS - Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală: Cinci pacienți au decedat. PRIMELE IMAGINI

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi şi pacienţii cu COVID. Cinci oameni au murit.

Author: Mircea Pop vineri 29 ianuarie 2021 , 07:10

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi şi pacienţii cu COVID. S-a produs în jurul orei 5, fiind afectate 4 saloane.

UPDATE 19.40.   Primele explicații oficiale ale investigatorilor.  Comisarul-șef Marian Mihoci, șeful Serviciu Omoruri din cadrul Poliției Capitalei și Alexandru Anghel, procurorul criminalist, din cadrul Parchetului Tribunalului București, care anchetează incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, au făcut declarații de presă, vineri seară, referitoare la tragedie. 

Procurorul Alexandru Anghel a anunţat vineri seara că este posibil să se fi produs două explozii ale unor tuburi de oxigen, după izbucnirea incendiului la Institutul "Matei Balş".

" Se pare, este posibil, să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, ulterior incendiului. Se pare că a fost un incendiu şi apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare. Urmează să lămurim", a explicat procurorul.

Citeste si: VIDEO- Dosar penal pentru ucidere din culpă după incendiul de la Balș

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

UPDATE 17.00. Două infirmiere şi două asistente de la Institutul "Matei Balş" aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei.

Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul "Matei Balş", cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.

"Au relatat exact ceea ce s-a întâmplat, cu alte cuvinte au spus adevărul. În prima fază, au fost chemate la audieri persoanele care au avut direct legătură cu evenimentele, cele care au fost pe tura de noapte, respectiv asistente şi infirmiere. Două asistente şi două infirmiere.(...) Au dat declaraţii în calitate de martor. Un singur lucru este cert, este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă. A fost un incident complet nefericit, absolut regretabil, din toate punctele de vedere, iar infirmierele, în primul rând, pentru că ele au fost primele care au luat contact cu focul, au avut o reacţie promptă, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea alimentarea cu oxigen, aveam o explozie", a relatat avocatul.

Citeste si: PSD cere demisia ministrului Vlad Voiculescu după tragedia de la Matei Balș

UPDATE. 15.00. Premierul Florin Cîțu  a declarat, după ședința de guvern de vineri, că autorităţile nu au învăţat nimic după tragedia asemănătoare petrecută anul trecut la Spitalul Judeţean Neamţ. El le-a a cerut angajaţilor din instituţiile statului să-şi facă treaba, altfel vor pleca acasă.

"Aşa nu mai merge. Angajaţilor din administraţie, angajaţilor din Ministerul Sănătăţii, inspecţiile judeţene de sănătate, inspecţiile de control ale Ministerului Sănătăţii le spun: ieşiţi din birouri şi făceţi-vă treaba, altfel plecaţi cu toţii acasă", a declarat Florin Cîțu.

Citeste si: Încă o bulină neagră pentru România! Ce scrie presa internațională despre tragedia de la Matei Balș

UPDATE: „Starea pacienţilor este în curs de actualizare în funcţie de investigaţiile aflate în derulare în fiecare spital în care au fost transferaţi pacienţii. În funcţie de rezultatele investigaţiilor atunci când este necesar pacienţii pot fi transferaţi între unităţile sanitare din Bucureşti. 

11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti- Toţi pacienţii sunt stabili, dependenţi de oxigen pe mască.

5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti- Un pacient intubat de la intoxicaţie cu fum, ceilalţi 4 stabili. 

6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”- Toţi sunt cu oxigen pe mască, stabili. 

4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”- Un pacient pe ATI, oxigen pe mască. 

Aşteaptă încă doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni. 

5 pacienţi la Sf.  Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”- 4 pacienţi în ATI cu oxigen pe mască şi unul pe CPAP. 

4 pacienţi la Spitalul Militar Central, 2 pacienti stabili la -ROL 2 Un pacient intubat ATI în spital Un pacient stabil in ATI. 

3  pacienţi la Spitalul „Witting”; Trei pacienţi stabili conştienţi, Cel de- al patrulea adus in aceasta unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central 

4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”- Doi în ATI cu oxigen pe mască.

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; Un pacient intubat. 

3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” stabili

Un pacient a fost transferat  la Spitalul Monza si alti 2 pacienţi urmeaza a fi transferati  la Spitalul V Babeş.

7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca- 6 pacienţi stabili şi 1 pacient decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare- a patra victimă)”, a transmis Ministerul Sănătăţii, într-o informare de presă.

Sursa citată precizează că datele sunt în dinamică.

UPDATE 11.30: Un al cincilea pacient din saloanele care au ars vineri la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a decedat.

Incendiu la Matei Balș
Incendiu la Matei Balș[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat vineri dimineaţă patru saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19, la Institutul ”Matei Balş”.

Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri.

Ministerul Sănătăţii a transmis informaţii despre starea pacienţilor transferaţi la diferite spitale din Capitală, după incendiul de la Matei Balş, majoritatea dintre ei fiind în stare stabilă, însă pe oxigen. Instituţia mai precizează că în funcţie de rezultatele investigaţiilor atunci când este necesar pacienţii pot fi transferaţi între unităţile sanitare din Bucureşti.

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Patru persoane au decedat- trei au fost găsite decedate, o a patra nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Klaus Iohannis merge la Matei Balș, la ora 13.00

Preşedintele Klaus Iohannis merge vineri la Institutul ”Matei Balş”, unde patru persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit vineri dimineaţă în saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19.

De la ce ar fi izbucnit incendiul de la Matei Balș?- surse

Potrivit unor surse citate de  Antena 3primul scenariu  referitor la cauza incendiului este cel al izbucnirii din cauza unei aeroterme.

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Apelul la 112 care anunţa  incendiul de la Institutul ”Matei Balş”  a fost la 5:05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la 05:13, acesştia constatând că ardea cu foc deschis la parterul clădirii, cu degajări mari de fum, patru saloane fiind afectate.

Citeste si:   Toni Grecu se afla internat la Matei Balș când a izbucnit incendiul

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

”Primul apel a intrat în specială la 05:05. Primul echipaj de pompieri a ajuns la 05:13, după 8 minute, a constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100-120 mp. Au fost afectate patru saloane, era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum şi posibilităţi reale de extindere la etajul 1 pe faţadă.

Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul Bucureşti au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi.

Atât procurorii, cât şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţa Capitalei se află la faţa locului. 

Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

Ministrul Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: Este clar că este o problemă

"Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum  au fost transferaţi la "Victor Babeş" patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la "Matei Balş". Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi.

Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” din Capitală[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că  există trei decese  deja", a afirmat ministrul.

Polițiștii au declanșat cercetările

Polițiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei se află deja la faţa locului şi au declanşat cercetarea. 

Citeste si: Explozia unei centrale termice într-un bloc din Medgidia- un rănit și 8 persoane evacuate

Mai mulţi pacienţi vor fi transferaţi la Spitalele Marius Nasta şi Victor Babeş. Pentru moment, la Spitalul Marius Nasta au ajuns patru pacienţi. Alți pacienți au fost transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale.  

Zeci de ambulanțe au ajuns la spital

Zeci de ambulanţe se află la spital, iar mai mulţi pacienţi sunt în curs de evaluare medicală pentru a fi pregătiţi de transferul la alte unităţi medicale.

Citeste si: Incendiu de proporții uriașe în Buzău! A fost trimis mesaj Ro-Alert


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si