Ratele continuă să crească, asta după ce indicele Robor a ajuns la 8,01, cea mai mare valoare din 2010 până în prezent. Creșterea indicelui ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a fost accelerată în ultima perioadă. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. 

Cât cresc ratele

La un credit ipotecar de 250.000

de lei pe 30 ani, dacă acum un an rata era peste 1300 lei, acum plătim aproape 2500 lei. Și diferența e semificativă și față de începutul anului, mai mult cu 900 lei.

Citeste si: Curs valutar azi 1 august 2022: Ce se întâmplă la casele de schimb?

BNR a anunțat că nu doar ROBOR la trei luni a crescut ci și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, care a atins 8,13% de la 8,08% vineri.

Indicele IRCC este de 2,65% pe an

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,24% de la 8,19%. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: Bărbatul care își droga soția pentru a fi violată credea că era un „soț bun” și că viața lui putea continua la fel dacă nu era prins- antena3.ro

Citeste si: Indicele ROBOR la trei luni a explodat peste noapte. A atins maximul ultimilor 15 ani

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă

de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Citeste si: Amânarea ratelor la credite pentru maxim 9 luni intră în vigoare

Guvernul a venit în sprijinul românilor cu măsura de amânare a ratelor, dar doar dacă nu există altă variantă, ne recomandă specialiștii. O variantă însă este trecerea la IRCC, pentru că față de acum un an, ratele au crescut cu doar 200 lei.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si