Inflatia a influentat negativ cresterea salariului mediu. Romanii au resimitit o crestere mult mai mica, de numai 8,4%

Castigul salarial mediu net a crescut in iunie nominal cu 14,3%, insa din pricina inflatiei cresterea reala resimtita de romani a fost de numai 8,4%, aproape de doua ori mai mici, potrivit datelor transmise marti de Institutul National de Statistica (INS).

Author: M.C.B. marți 07 august 2018 , 10:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In iunie, castigul salarial mediu net a ajuns la 2.721 lei, fiind cu 17 lei (+0,6%) mai mare dectt in luna precedenta.

In mai, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,4% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 2.704 lei, dar cresterea reala a fost de 8,5%.

In iunie, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s‐au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, 6.473 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, 1.557 lei.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

In iunie, fata de luna mai, in majoritatea

activitatilor, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarii de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice, potrivit INS.

Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 19,9% in activitati de editare, cu 18,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 12,8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Totodata, cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 15,2% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 4,5% si 9% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), colectarea si epurarea apelor uzate

Sursa: adevarul.ro 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si