Inotatorul Avram Iancu s-a antrenat pe Siret si pe Dunare pentru a parcurge, timp de 60 de zile, intreg fluviul de la izvoare pana la varsare
Inotatorul Avram Iancu, de 41 de ani, din Petrosani, a inotat, marti, 40 de kilometri, pe Siret si pe Dunare, el afirmand ca a fost vorba despre un antrenament greu pentru parcurgerea, incepand din 20 iunie, timp de 60 de zile, a intregului fluviu de la izvoare pana la varsare. El va inota in fiecare zi cate 50 de kilometri, inspirat de un roman.
Avram Iancu, de profesie bibliotecar, a plecat inot, marti dimineata, pe Siret si pe Dunare si a ajuns dupa aproape noua ore pe faleza Dunarii din Galati.
El a parcurs inot 40 de kilometri, fiindu-i alaturi cativa caiacisti.
" A fost o calatorie foarte lunga care a inceput intr-o localitate al carei nume este plin de conotatii simbolice, Independenta. M-am bucurat ca am putut sa iau startul de acolo, a fost lung, a fost greu, dar cand a fost mai greu faceam cate un sprint de cate o suta de metri, dupa care totul devenea mult mai usor.
A fost un antrenament foarte reusit, am reusit sa atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus si anume, in primul rand un antrenament foarte dur, pe Siret si pe Dunare. Apoi am reusit sa sudam echipa aceasta minunata care a fost in spatele meu, ma refer la caiacisti, la toti cei care s-au implicat in aceasta actiune, am putut sa ne sincronizam. Am estimat bine timpul. Cel mai greu a fost dupa patru ore de inot cand au inceput sa apara dureri foarte mari in umeri, dupa care a trebuit sa inot intr-un regim in care a trebuit sa-mi gestionez
foarte bine durerea", a spus Avram Iancu.
El a spus ca a fost vorba despre un antrenament greu in vederea parcurgerii, incepand din 20 iunie, a intregului fluviu Dunarea de la izvoare, din Germania, si pana la varsarea in Marea Neagra.
Inotatorul vrea sa strabata intregul fluviu, pe o distanta de 2.860 de kilometri, doar in slip si cu casca, fara alte echipamente ajutatoare, cum ar fi costumul de neopren sau labele pentru inot, fiind vorba despre o premiera.
" Urmeaza Dunarea de la izvoare la varsare. Pe 20 iunie, la ora 10.00, voi incepe sa strabat intregul curs al acestui minunat fluviu Dunarea, inspirat de un roman, Pilotul de pe Dunare, pe care l-am recitit si am dorit sa dau viata acestui roman cu ocazia a 10 ani de cand am aderat la UE, noi Romania. Voi pleca de la Donaueshinger, iar finalul va fi in Portul Sulina, dupa aproximativ 60 de zile de efort continuu, cate 50 de kilometri pe zi, 10 ore de efort zilnic", a mai spus Avram Iancu.
El a fost asteptat la mal, pe faleza Dunarii, din Galati, de numerosi galateni, dar si de sotia si cele trei fiice, de 3, 10 si 11 ani, care l-au felicitat pentru reusita si au spus ca sunt foarte mandre de el.
"Sigur ca am avut emotii, de fiecare data am emotii, asteptarea a fost emotionanta. De fiecare data e greu. Fetitele sunt foarte incantate de tatal lor si abia asteapta sa vina invingator.
Inoata si ele, sunt bucuroase ca stiu sa inoate si le place si inotul, si alergarea, si bicicleta", a spus Anca, sotia inotatorului.