Întâmpinarea Domnului 2023. La 40 de zile după Naşterea Domnului Iisus Hristos din Fecioara Maria, sărbătoare prăznuită pe 25 decembrie, este celebrată ziua aducerii Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Preasfânta Lui Maică şi de Dreptul Iosif, care ascultau și împlineau porunca Legii vechi, potrivit basilica.ro. 

Tot în această zi, bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise.

El a văzut, în Pruncul adus la templu, mântuirea pe care Dumnezeu a dăruit-o lumii, mai presus decât toată puterea Legii vechi.

Bucuros de această descoperire, bătrânul Simeon a venit în întâmpinarea Pruncului Iisus şi, luându-L în braţe, plin de recunoştinţă, a înălțat minunata lui cântare: „ Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne…”

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru a avea parte de sănătate? Puține persoane știu aceste lucruri!

De asemenea, la Întâmpinarea Domnului a fost de față și Prorocița Ana, fiica lui Fanuel, înaintată în vârstă, care ziua și noaptea stăruia în templu, în rugăciune și post. Ea a mulţumit lui Dumnezeu, văzându-L îmbrăcat în trup omenesc pe Mesia Cel așteptat, spre mântuirea lumii.

Astfel, în ziua de 2 februarie, prin glasul Dreptului Simeon şi prin smerita prezenţă a bătrânei Ana, alături de Hristos Prunc, se întâlnesc, în templu, Legea veche a literei, cu Legea cea nouă a Duhului Sfânt.

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

[Sursa foto: Doxologia]

Atunci când este prăznuită Întâmpinarea Domnului, există superstiția potrivit căreia credincioșii nu au voie să consume miere.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier- wowbiz.ro

sărbătoarea Întâmpinării Domnului aduce în centrul atenției ursul, un animal de care se leagă foarte multe obiceiuri. Se spune că cei care mănâncă miere pe 2 februarie vor avea parte de ghinion în următoarea perioadă, acest lucru fiind considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

De Întâmpinarea Domnului 2023 nu există alte restricții alimentare, având în vedere că sărbătoarea nu pică într-o zi de post. 

Ce nu este bine să faci în această zi?

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.

Pe 2 februarie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinsitită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Pe 2 februarie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Rugăciunea puternică pe care credincioșii trebuie să o spună de Întâmpinarea Domnului 

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că nu era vorba de Giuly, era vorba de tine.”- kfetele.ro

Citeste si: Ileana Badiu, dezvăluiri despre divorțul de Dinu Pescariu. Ce a obținut în urma mariajului cu fostul tenismen: ”Am ieșit câștigată din această căsătorie”- radioimpuls.ro

Una dintre rugăciunile care se rostesc de Întâmpinarea Domnului îi este dedicată Mântuitorului Iisus Hristos. Se spune că această rugăciune vindecă sufletele greu încercate și aduce alinare.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat.

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu este bine să mănânci pe 2 februarie?

[Sursa foto: PixaBay]

Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire. Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău. Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!''

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească în această zi!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si